ZVANIČNO NA PUTU ZA EU: Srbija otvorila prva poglavlja i započela novu etapu u evrointegracijama
Foto: Twitter SerbianPM

Važan sastanak za našu zemlju u Briselu

ZVANIČNO NA PUTU ZA EU: Srbija otvorila prva poglavlja i započela novu etapu u evrointegracijama

Politika -
BRISEL - Srbija je danas, na međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila prva dva poglavlja i započela novu etapu u evrointegracijama. Otvoreno je Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Druga međuvladina konferencija, na kojoj je Srbija otvorila poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, počela je večeras oko 19 sati u zgradi Evropskog saveta u Briselu, čime je naša zemlja suštinski otpočela proces usklađivanja sa standardima i normama evropske zajednice zemalja članica.

Otvaranje poglavlja za ulazak u EU Srbiji je čestitala i Federika Mogerini koja se odmah po završetku međuvladine konferencije sastala sa premijerom Vučićem.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ovo značajna vest ne samo za građane Srbije, koji treba da budu posebni na sebe i svoju zemlju, već i za ceo region. Premijer Vučić je posebnu zahvalnost iskazao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je, kako je primetio, ispunila svoju reč onog časa kada je Srbija ispunila svoje obaveze.

Johanes Han, Foto: Printscreen

Čestitke na otvaranju poglavlja uputio je i Johanes Han:

"Čestitam vam na odličnom poslu. Pokazali ste duh i solidarnost koju bih voleo da vidimi kod nekih od članica. Lepo je doživeti ovaj trenutak i želeo bih da ga se uvek sećam", kazao je Johanes Han.

Srbiji prvi čestitao Žan Aselborn, predsedavajući EU, Foto: Printscreen
Srbiji prvi čestitao Žan Aselborn, predsedavajući EU, Foto: Printscreen

Prvi je Srbiji javno čestitao ministar spoljnih poslova Luksemburga ŽŽan Aselborn:

"Put će biti dug i težaek, ali Evropa je sa vama", rekao je Aselborn.

Međuvladinu konferenciju Srbija-EU otvaraju ministar spoljnih poslova Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava Unijom, Žan Aselborn, i premijer Aleksandar Vučić.

Konferenciji, na kojoj će biti otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, prisustvuju i evropski komesar Johanes Han, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

Vučić je novinarima u Briselu pred početak konferencije rekao da Srbija od danas razume da će biti deo Evropske unije, a na nama je da svojim radom, marljivošću i energijom odredimo vreme ulaska u EU.

Premijer je, uz čestitku građanima, takođe istakao da je danas istinski veliki i važan dan za našu zemlju, "ne zato što je to potrebno nekome da kaže iz političkih ili, ne daj bože, partijskih razloga, nego zato što stvarno tako jeste".Važan je, objasnio je, pre svega zbog tipa društva kojem želimo da pripadamo, zbog ekonomskog napretka Srbije i zbog toga što je investitorima važno da je zemlja u koju dolaze stabilna i u da usklađuje svoje standarde i norme sa evropskim.

Na međuvladinoj konferenciji, nakon uvodnih obraćanja, zvaničnici EU će predstaviti svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 35, zatim će i Srbija izneti svoj stav, a potom će uslediti završne reči.

Očekuje se i da EU posle konferencije objavi svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 32 i 35.

Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima su bili presudni za korak koji će danas biti načinjen.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Premijer Vučić ranije je rekao da Srbija želi da završi sav svoj posao u evropskim integracijama do 2019. godine, a da je onda na EU da donese odluku da prihvati Srbiju kao punopravnog člana.

Sledeća poglavlja koja bi Srbija mogla da otvori već u prvoj polovini sledeće godine su poglavlja 23 i 24, koja se tiču fundamentalnih prava.

Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014, u zgradi Evropskog saveta u Briselu. Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, a po kome će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije.

U međuvremenu je Srbija napravila značajan napredak, obavljen je skrining, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i započinje konkretno usklađvanje i zakonodavstva, ali i celokupnog srpskog društva sa normama i tekovinama EU.

Posle međuvladine konferencije biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti premijer Vučić, Aselborn i Han.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track