BACANJE PARA: Veljin nerad plaćamo čak 22.000 evra mesečno
Foto: Marina Lopičić

Na šta se troši novac građana Srbije

BACANJE PARA: Veljin nerad plaćamo čak 22.000 evra mesečno

Politika -
Kabinet ministra bez portfelja ima svega petoro zaposlenih, a za njihove plate svaki mesec će iz džepova poreskih obveznika biti izbijeno 938.000 dinara

BEOGRAD - Za kabinet Velimira Ilića, ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije, u sledećoj godini iz budžeta će biti izdvojeno čak 32 miliona dinara. Od toga će samo na plate mesečno odlaziti 938.000 dinara, iako taj kabinet ima svega petoro zaposlenih!Prema Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2016, troškovi Ilićevog kabineta u narednoj godini biće 32.843.000 dinara, što je 269.211 evra, odnosno 22.434 evra mesečno.Dobili i povišicuU poređenju sa ovom godinom, za kabinet Velimira Ilića izdvojeno je osam miliona dinara više, a ova razlika najviše je napravljena zbog stavke „zgrade i građevinski objekti“, koje nije bilo u budžetu za 2015.Iz kabineta Velimira Ilića nismo dobili odgovor koliko ljudi radi u njemu. Na njihovom sajtu navedeno je svega petoro - šef kabineta, šef protokola, dvoje u službi za odnose s javnošću i jedna osoba u pravnoj službi.Komentar ministra na to u kakvim uslovima radi nismo uspeli da dobijemo, ali poznato je da se još ranije žalio da nema kabinet i sekretaricu, već samo kola i vozača, i da ni benzin ne može da zaduži.- Hvala na pozivu, prijatno - kratko je poručio i spustio slušalicu.

Velimir Ilić se nije baš proslavio u svom poslu. Ostaće upamćeno njegovo „stručno znanje“ kad je tokom prošlogodišnjih majskih poplava u Obrenovcu, pokušavajući da opiše jednu od mašina, rekao „ono sa onom velikom rukom napred“. Prozivan je i od drugih kolega da se retko meša u svoj posao.Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, ocenio je da Ilićev kabinet i poverena zaduženja nemaju nikakvu svrhu.- Taj resor je izmišljen da bi jedan političar bio zbrinut na mesto ministra. Izmišljen je sam po sebi i suvišan je. Sve stvari u vezi sa interventnim situacijama može da radi Vlada preko svojih kancelarija i drugih tela - ističe Dobrašinović.Cena koalicijeOn napominje da bi Ilićev kabinet morao da opravda novac koji dobija, kad već postoji.- Oni to moraju da učine da bi pokazali da njihovo postojanje ima nekog smisla. Mi to u prethodnom periodu nismo videli jer su sve preuzimale druge službe. Najbolje bi bilo da takvo ministarstvo ne postoji, a pošto je već tu, neka nešto radi. Sve to je cena koja se plaća za koalicioni sporazum SNS i NS - zaključuje Dobrašinović.

Dragomir AnđelkovićBITNA JE STRUČNOSTAnalitičar Dragomir Anđelković smatra da sredstva koja je kabinet Velimira Ilića dobio nisu velika, ali da je došlo vreme da Srbija to mnogo bolje uredi.- Srbija bi trebalo da, kao sve ozbiljne zemlje, formira ministarstvo za vanredne okolnosti i da na njegovo čelo dovede nekog ko je za to kompetentan. Nije on dobio mnogo sredstava, ali pitanje je kako ih iskoristiti, a tu je kompetentnost ključna - kaže Anđelković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track