HAN: Srbija ima podršku EU, ali mora da bude brza
Foto: Tanjug Srdjan Ilic

Evrointegracije

HAN: Srbija ima podršku EU, ali mora da bude brza

Politika -
Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je kao ambiciozan cilj koji je premijer Aleksandar Vučić postavio, a to je da Srbija ispuni sve uslove za članstvo u EU do 2019. godine, poručio da Vlada Srbije mora da uradi ono što je do nje, i obećao: "Mi ćemo učiniti sve sa naše strane da Vladu u tome podržimo".

"Uvek sam govorio, i to ne samo u slučaju Srbije, nego svih zemalja kandidata, da nema ograničenja brzine u našoj saradnji u procesu pristupanja. Ono što postoji jeste razdaljina koju kandidat treba da pređe", naglasio je on sinoć.

Od svake zemlje će pojedinačno zavisiti kojom brzinom će zemlje ispuniti uslove, a ne od EU, istakao je Han. On je podvukao da je neophodno da svaka zemlja pređe "kompletan put".

"Cilj premijera je veoma ambiciozan ali je neophodno imati ambiciozne ciljeve na čijem ostvarenju je potrebno raditi. Kakva bi to vizija bila reći da se članstvo 2030. Morate da budete brzi, a mi ćemo učiniti sve sa naše strane da vladu u tome podržimo", poručio je Han.

On je dodao da će, na drugoj strani, Vlada Srbije morati da ostvari ono što je do nje. Na pitanje da li ima prostora u EU za Srbiju zbog nepriznavanja Kosova, pošto je ranije isticano da nema prostora za zemlje koje imaju probleme, Han je odgovorio da se tek nalazimo na početu jednog procesa.

"To je proces, to su pregovori. Videćemo tokom narednih godina šta je za nas odlučujuće", naveo je on podvukavši da u ovom trenutku Beograd i Priština prihvataju činjenicu da ne treba da se međusobno blokiraju na putu u EU.

S tim u vezi je podsetio na Berlinski proces i zaključke ovogodišnjeg Samita u Beču da zemlje Zapadnog Balkana neće međusobno blokirati jedna drugu i da će raditi na konkretnim prekograničnim projektima u oblastima transporta i energetike.

"Treba da se usresredimo na direktne i konkretne potrebe u interesu građana Srbije", naglasio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track