Popović: Narodima BiH neopodna veća samostalnost u odlučivanju
Foto: On Je Poslao Jovani Radovanović Da Ubuduće Koristimo

Predsednik Srpske narodne partije

Popović: Narodima BiH neopodna veća samostalnost u odlučivanju

Politika -
BEOGRAD - Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović smatra da bi narodi u BiH trebalo da imaju veću samostalnot u odlučivanju o svojoj sudbini, a ne da se svi rešavaju arbitrarnom ocenom tzv. Visokog predstavnika koji, po pravilu, dolazi iz zapadnih zemalja i zagovornik je unitarne BiH.

Stoga bi, kaže Popović, održavnje referenduma povodom antisrpskog delovanja oktroisanog Suda i Tužilaštva BiH bila bi i praktična legitimizacija referenduma kao najdemokratskijeg izražavanja volje građana."Način na koji radi Ustavni sud BiH je nezabeležen primer u svetu.

Pre pola meseca, na inicijativu bošnjačkih političara, taj sud je preglasavanjem četvoro sudija Srba i Hrvata, uz glasanje troje sudija stranaca i dva Bošnjaka, odlučio da je neustavan čak i Dan Republike Srpske - Sveti Stefan", podseto je Popović.Zato je, kaže, koji najavljuje Vlada RS i prilika da se građani izjasne da li podržavaju rukovodstvo RS u nameri da se preispita funkcionisanje i drugih, silom nametnutih, zajedničkih organa u BiH.

Upitan kako ocenjuje pretnje međunarodne zajednice da će uvesti sankcije prema predstavnicima rukovodstva srpskog entiteta, u slučaju ako oni ne odustanu od ideje sprovođenja referenduma, Popović kaže da su od Republike Srpske, slobodnim tumačenjem Dejtonskog sporazuma, za ove dve decenije, silom otete nadležnosti iz oblasti spoljne politike, odbrane, finansija, carina i granične policije, sudstv..."Republika Srpska je stalno izložena pretnjama međunarodne zajednice. Ovo je samo još jedan pokušaj da se srpska strana zastraši i upozori, da se slučajno ne usudi da samostalno odlučuje o važnim pitanjima, i da sve zavisi od dobre volje Amerike i EU.

Zato očekujem da Rusija nastavi sa pružanjem podrške Srpskoj, za početak u međunarodnom koordinacionom telu koje je nadležno za očuvanje mira i implementaciju Dejtonskog sporazuma u BiH", naveo je Popović .Lider SNP-a za Dejtonski sporazum kaže da je taj dokument okončao višegodišnji građanski rat u Bosni i Hercegovini (BiH) prouzrokovan protivustavnim preglasavanjem srpskog naroda kao jednog od tri konstitutivna u BiH, a potom i nasilnim otcepljenjem BiH od Jugoslavije.

Dejtonski sporazum je, kaže, kompromis u kome je svaki od tri naroda nešto izgubio, a nešto dobio."U BiH je stvorena zajednica tri konstitutivna naroda i dva konstitutivna elementa - entiteta. Entitet Republika Srpska (RS) potvrdio je svoju državnost u okviru labave državne zajednice BiH i zato Srbi ovaj sporazum smatraju garancijom opstanke i Srpske i Srba kao naroda na tom prostoru", rekao je.

Primetio je, međutim, da sistem državne uprave BiH, nastao na osnovu Dejtonskog sporazuma, po ocenama eksperata je glomazan i neefikasan i po svemu sudeći, ne omogućava uspostavljanje konstruktivnog dijaloga i međusobnog poverenja između tri naroda.Upitan šta bi, po njegovom mišljenju, trebalo učiniti da se situacija u BiH promeni na bolje, Popović kaže da je potrebno dati veću samostalnost narodima u BiH da sami odlučuju o svojoj sudbini, a ne da se svi nesporazumi rešavaju arbitrarnom ocenom tzv. Visokog predstavnika koji, po pravilu, dolazi iz zapadnih zemalja i zagovornik je unitarne BiH."Za funkcionisanje BiH neophodno je pravedno tumačenje sadržaja Dejtonskog sporazuma, a ne njegovog duha , onako kako ga preslobodno interpretiraju Vašington i Brisel", naveo je Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track