ĐURIĆ O USTAVNOM SUDU KOSOVA: Za nas merodavan samo briselski sporazum
Foto: Zorana Jevtić

Formiranje ZSO

ĐURIĆ O USTAVNOM SUDU KOSOVA: Za nas merodavan samo briselski sporazum

Politika -
BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je za Beograd merodavan samo sporazum potpisan u Briselu 25. avgusta, a da režirani politički i pravni procesi u pokrajini i maštoviti izgovori ne utiču na obavezu Prištine da te sporazume sprovodi.

"Za nas je merodavan samo sporazum potpisan 25. avgusta. Režirani politički i pravni procesi u pokrajini i maštoviti izgovori ne utiču na obaveze Prištine da sprovodi sporazume", rekao je Đurić, komentarišući navode da je kosovski Ustavni sud odlučio da je Zajednica srpskih opština u skladu sa Ustavom i zakonima.

Zajednica srpskih opština predviđena je briselskim sporazumom koji su krajem avgusta u Briselu potpisali predstavnici Beograda i Prištine.

Prištinski portal Ljajmi.neta naveo je da će Ustavni sud odluku objaviti pre kraja ove nedelje, tačnije pre novogodišljih i božićnih praznika, a u odluci će se, prema izvorima tog portala, konstatovati da ZSO nije u suprotnosti sa Ustavom.

Sporazum je krajem oktobra na procenu ustavnosti Ustavnom sudu poslala predsednica Atifete Jahjaga posle niza protesta opozicionih partija u Skupštini i van nje.

Kosovski premijer Isa Mustafa je rekao da izrada statuta ZSO neće početi pre donošenja mišljenja Ustavnog suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja