AKCIJA REZAČ: Vanredna sednica Pokrajniske vlade zbog hapšenja
Foto: Dragan Kadić

Nije poštovan princip prezumpcije nevinosti

AKCIJA REZAČ: Vanredna sednica Pokrajniske vlade zbog hapšenja

Politika -
NOVI SAD - Pokrajniska vlada danas je održala vanrednu sednicu, a povod je akcija "Rezač" u kojoj su uhapšeni i pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Ta policijska akcije sprovedena je juče.

Sednica je najavljena kao otvorena za javnost, na koju su bili pozvani i novinari, međutim, njen početak je kasnio više od pola sata, a kada je sednica počela predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je rekao da će sednica ipak biti zatvorena za javnost, te da će po njenom završetku biti izdato saopštenje.

Pajtić je na početku kratko kazao da su uhapšeni pokrajinski sekretar za finansije i pomoćnik sekretara za poljoprivredu zbog sumnje da su počinili dela u periodu dok nisu bili članovi Pokrajinske vlade.

"Bez obzira na to što su osumnjičeni da su počinili dela dok nisu bili članovi vlade morali smo da reagujemo i da ukažemo da nije poštovan princip prezumpcije nevinosti, što je čest slučaj kod nas", rekao je Pajtić posle čega su novinari zamoljeni da napuste salu u kojoj se održava sednica.

Podsetimo, u akciji srpske policije popularno nazvanoj "rezač" uhapšeno je 80 osumnjičenih za najteže malverzacije u oblasti finansijskog kriminala.

Među uhapšenima su jedan bivši ministar, dvojica pomoćnika ministara,nekoliko sadašnjih i bivših predsednika opština, nekadašnjih čelnika vladinih agencija, direktora velikih javnih, ali i privatnih preduzeća kao i uglednih biznismena. Zbog sumnje da su proneverili više od 100 miliona evra, privedeni su bivši ministar poljoprivrede i član DS Slobodan Milosavljević, nekadašnja Dačićeva savetnica Mila Jezdimirović, bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, Željko Žunić, pokrajinski sekretar Zoran Radoman...

Viši sudu Beogradu je sinoć odredio i prve pritvore. Osumnjičeni koji nisu juče izvođeni pred tužioce na saslušanja, danas će biti sukcesivno privođeni, a nakon toga će se odlučivati ko će biti u pritvoru, a ko će se braniti sa slobode, pošto je svima određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Mirović: Pajtić zloupotrebljava Pokrajinsku vladu

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović izjavio je da je današnja vanredna sednica Pokrajinske vlade vrhunac zloupotrebe te institucije od strane njenog predsednika Bojana Pajtića. Mirović je održao konferenciju za novinare na platou ispred zgrade Pokrajinske vlade, kojoj je prisustvovao veliki broj članova i pristalica SNS-a, u vreme dok je u zgradi trajala vanredna sednica Pokrajinske vlade, i kazao da je Pajtić Pokrajinsku vladu pretvorio u advokatsku kancelariju, zemljoradničku zadrugu, privatno preduzeće, sedište stranke... "Pajtić je instituciju Pokrajinske vlade pretvorio u sve ono što ona nije i to će se sigurno promeniti u martu ili aprilu, posle pokrajinskih izbora kada mi dođemo na vlast. Tada će Pokrajinska vlada biti samo ono što jeste", rekao je Mirović. On je naglasio da je cilj vanredne sednice Pokrajinske vlade da se sakrije istina o Vojvodini i istina o zloupotrebama u radu pokrajinskih organa. "Svakim danom na videlo izlazi sve veći broj počinjenih zloupotreba. Mi podržavamo rad policije i akciju hapšenja usmerenu na suzbijanje korupcije", naglasio je Mirović. On je rekao da SNS neće dozvoliti da Pajtić i dalje uništava institucije u pokrajini i da se neće pomiriti sa činjenicom da su "oteti" pokrajinski fondovi, da je projekat instituta Kamenica 2 sinonim za najveću pljačku u Vojvodini i da SNS traži da Pokrajinska vlada prestane da bude tužilaštvo, advokatska kancelarija, sedište DS-a ili privatno preduzeće Bojana Pajtića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track