KIRBI SA PAJTIĆEM: Srbiji potreban javni politčki dijalog
Foto: Tanjug Sava Radovanovic

Predsednik DS sa ambasadorom SAD

KIRBI SA PAJTIĆEM: Srbiji potreban javni politčki dijalog

Politika -
BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić i ambasador SAD Majkl Kirbi razgovarali su danas o trenutnoj situaciji u Srbiji i zaključili da je Srbiji potreban javni politički dijalog.

Kako se navodi u saopštenju Demokratske stranke, Pajtić je sa Kirbijem razgovarao o okolnostima u kojima se odvija politički dijalog između vlasti i opozicije.

Kirbi je, kako se ističe, izrazio želju da jednoga dana u Srbiji bude normalna stvar održavanje javnih političkih debata između političkih lidera bez kojih je danas nezamisliv politički proces u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pajtić je naglasio potrebu za takvim javnim sučeljavanjem mišljenja bez kojeg, kako smatra, nema suštinske demokratije "dok je nažalost danas u Srbiji opoziciji, a naročito Demokratskoj stranci, skoro potpuno zatvoren pristup javnom TV servisu i drugim medijima".

Lider demokrata izrazio je i zabrinutost zbog, kako je rekao, zloupotrebe pravosuđa u političke svrhe pod plaštom navodne borbe protv korupcije i naveo da je u poslednje tri godine uhapšeno i pritvoreno skoro stotinu članova DS, a da su donete samo četiri presude i to oslobađajuće.

"Time se jasno krše ljudska prava političkih protivnika današnje vladajuće stranke na šta su već reagovale brojne međunarodne institucije", rekao je Pajtić.

Sagovornici su, kako je navedeno, razmenili mišljenje o ekonomskoj situaciji gde je Pajtić preneo rešenja i mere iz novog programa DS kojima će se rasteretiti privreda, podstaći zapošljavanje i unaprediti obrazovanje i zdravstvo.

Pajtić je zahvalio Kirbiju na zalaganju za unapređenje saradnje između Srbije i SAD tokom svog mandata koji se završava u januaru 2016, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track