Tadiću nagrada za mir
Foto: Kurir

Tadiću nagrada za mir

Politika -
Luider DS dobitnik je nagrade za doprinos miru i demokratiji, koju svetskim političarima i javnim ličnostima dodeljuje azerbejdžanski Fond "Ilijas Efendijev", osnovan u čast tog azerbejdžanskog književnika

BEOGRAD - Kandidat za predsednika Srbije liste Izbor za bolji život i lider Demokratske stranke Boris Tadić ovogodišnji je dobitnik nagrade za doprinos miru i demokratiji, koju svetskim političarima i javnim ličnostima dodeljuje azerbejdžanski Fond "Ilijas Efendijev", osnovan u čast tog azerbejdžanskog književnika.

Zahvaljujući na priznanju, koje mu je danas uručeno, Tadić je rekao da mu je čast što učestvuje u stvaranju nove istorije odnosa Srbije i Azerbejdžana.

"Samo nekoliko godina smo radili na tim odnosima, a već imamo konkretne rezultate u saradnji na obnovi crkava, manastira, islamskih verskih institucija... smatram to velikim postignućem", naglasio je Tadić.

Ubedjen sam, dodao je on, da će u budućnosti biti još zajedničkih projekata, ne samo u oblasti infrastrukture, nego, i u oblastima ekonomije, kulture, religije i odnosa dva naroda.

Prema rečima Tadića, Azerbejdžan je zemlja koja se ubrzano razvija, koja poštuje prava svih svojih zajednica zbog čega "može biti primer mnogima".

Direktor Fonda Tural Efendijev je ocenio da je Tadićeva aktivnost na mestu predsednika Srbije uticala na brojne reforme, što je rezultiralo rastom ugleda Srbije u svetu.

Efendijev je Tadiću poželeo uspeh na predstojećim izborima i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

Prethodni dobitnici nagrade "Ilijas Efendijev" za doprinos miru i demokratiji su turski premijer Redžep Erdogan, nekadašnji predsednik Bugarske Georgi Prvanov i predsednik Slovenije Danilo Tirk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track