AFERA ATP VOJVODINA: Građani platili Majin dug od čak 390 miliona!
Foto: Marina Lopičić

Bivša čelnica Novog Sada bez kazne

AFERA ATP VOJVODINA: Građani platili Majin dug od čak 390 miliona!

Politika -
Iako je iz gradske kase isplaćeno četiri miliona evra na ime štete nanete zbog neizmeštanja autobuske stanice, za šta je odgovorna Gojkovićeva, ona se izvukla čistog obraza i o našem trošku

BEOGRAD - Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije i bivša gradonačelnica Novog Sada, po svemu sudeći će čiste biografije izaći iz afere „ATP Vojvodina“, iako je ona potpisala sporni ugovor o izmeštanju autobuske stanice u Novom Sadu. Da zlo bude još veće, njenu kaznu od čak 390 miliona dinara platili su građani Srbije!Deblji kraj su izvukli građani - ATP „Vojvodina“ je iz novosadske kase samo do sada isplaćeno 390 miliona dinara na ime odštete, a Gojkovićevu niko od nadležnih institucija ne tereti za potpisivanje ugovora! A taj dug bi mogao da bude još veći.Ona je, naime, s vlasnikom ATP „Vojvodina“ Ilijom Devićem 2006. godine potpisala ugovor o izgradnji nove međumesne autobuske stanice u Novom Sadu. Izvukla seGrad, ipak, nikad nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju, a zbog dospelih rata kredita i gubitaka ATP „Vojvodina“ je završila u stečaju. Dević je na sudu potražio naknadu štete. Sud je prvo u maju 2012. godine odlučio da je Novi Sad dužan da mu isplati 1,3 milijarde dinara zbog neispunjavanja ugovorne obaveze. Međutim, gradske vlasti su se žalile na tu odluku, te je Vrhovni kasacioni sud 2014. godine odlučio da se ATP „Vojvodina“ isplati 300 miliona dinara s kamatom.Gojkovićeva se, međutim, u ovoj ujdurmi nigde ne pominje - u okviru istrage se, prema pisanju medija, nije teretila za potpisivanje ugovora. Takođe, novosadsko Osnovno javno tužilaštvo je 20. januara prošle godine odbacilo krivičnu prijavu koju je Dević podneo protiv nje, da je Grad oštetila za 400 miliona dinara.Sporna privatizacijaAktuelni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nije želeo da se oglašava ovim povodom, kao ni potpredsednik SNS Igor Mirović. I njega je opozicija tada optuživala za umešanost u ovu aferu, pošto je od 2004. do 2008. godine bio direktor novosadskog Zavoda za izgradnju grada. Portparol DS Aleksandra Jerkov kaže da je skandalozno što Gojkovićeva ne odgovara za štetu.- Presuda Vrhovnog kasacionog suda, a ne opozicija Gojkovićevu je jasno i nedvosmisleno oglasila krivom za ogromnu štetu koja je nastala u neuspelom projektu izgradnje autobuske stanice u Novom Sadu. Zasad je s računa Grada skinuto četiri miliona evra, a u toku su još mnoge tužbe u tom predmetu i mi i ne možemo znati kolika će zapravo biti šteta na kraju. Umesto da odgovara za štetu koju je napravila Novosađanima, Gojkovićeva sedi na mestu predsednika Skupštine Srbije - kaže ona.Inače, na ovaj slučaj ukazao je i Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, uvrstivši ga u 24 sporne privatizacije u Srbiji.

A šta da kažeMAJA ĆUTIGojkovićeva nije želela da za Kurir komentariše aferu ATP „Vojvodina“. Ranije se u medijima pravdala da je DS odgovoran za štetu nanetu Gradu i dugu prema ATP „Vojvodina“. Takođe, čudila se odluci Privrednog apelacionog suda po kojoj je Novi Sad dužan da plati odštetu ATP „Vojvodina“ i ocenila da je do takve situacije „došlo nečinjenjem vlasti koju je predvodio DS“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track