MAJKL KIRBI: Srbiji nije neophodno naoružavanje
Foto: Marina Lopičić

Savetuje

MAJKL KIRBI: Srbiji nije neophodno naoružavanje

Politika -
Srbiji nije neophodno naoružavanje i možda bi taj novac mogla da potroši drugačije i na neke druge stvari, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi.

Govoreći o nameri Hrvatske da nabavi oružje, ali i o potencijalnoj nabavci oružja za Srbiju, i to iz Rusije, Kirbi je rekao da smatra da se ne radi o tolikoj krizi "kao što neki ljudi žele da je naprave".

“Čuli smo juče zamenika premijera Ivicu Dačuića, koji je rekao da je važno da postoje dobri odnosi na Balkanu. Radićemo i sa Srbijom i sa Hrvatskom da tako i bude”, rekao je Kirbi.

Kako je istakao, naoružavanje nije neophodno i možda bi Srbija novac mogla da potroši drugačije i na neke druge stvari.

Međutim, Kirbi je podvukao da Srbija ima pravo da kupuje šta god želi.

“Imamo dobre vojne konsultacije ovde, a imaćemo ih i za nekoliko meseci”, rekao je on i dodao da se video sa premijerom Aleksandrom Vučićem ove nedelje i da će se sa njim videti i sledeće.

"Ipak, Srbija će uraditi šta god misli da je za nju najbolje", napomenuo je Kirbi.

On je ocenio i da su fiskalna konsolidacija i evropski put Srbije dve jako važne stvari, dok je termin održavanja izbora političko pitanje.

“Premijer Vučić i njegov zamenik Dačić kažu da je stabilnost korisna. Ako će ta stabilnost biti održana izborima ove godine, ili za nekoliko godina onda je to u redu. Tako funkcionišu stvari u demokratiji”, rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, kada god da se izbori dese, oni ne bi trebalo predugo da skreću zemlju s puta napretka.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Kirbi je rekao i da izbori u Srbiji nisu stvar o kojoj odlučuje Amerika, niti da on premijeru Vučiću govori šta treba da radi. "Možemo da razgovaramo o tome, ali ne i da mi dajemo instrucije. On je premijer Srbije", rekao je Kirbi, koji najavio da iz Srbije odlazi 29.januara.

Zadovoljan saradnjom sa Zoranom Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović primila je danas u oproštajnu posetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Majkla Kirbija koji je istakao da je zadovoljan saradnjom sa njom i rezultatima njenog ministarstva.

"Raduje me što ću se voziti dobrim putevima i što ću sledeći put moći da doputujem u Srbiju direktnim letom iz Njujorka. U Vašem ministarstvu sam video praktične stvari, rezultate opipljive građanima Srbije koje mogu da koriste", rekao je Kirbi, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je dodao da je sreća kada se mogu nabrojati rezultate rada u konkretnim kilometrima dok u diplomatiji rezultati nisu tako opipljivi."Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa vama", rekao je Kirbi i pohvalio napore Ministarstva i želju da se projekti realizuju.

Kako je saopšteno, Mihajlović je zahvalila Kirbiju na podršci i izrazila nadu da će se uspešna saradnja nastaviti."Vaša podrška bila je mnogo puta od ogromnog značaja. Pregovori sa Amerikancima za direktne letove do Njujorka su samo jedan od primera", istakla je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track