JANJIĆ: Vučić neće izaći sa Dačićem na izbore
Foto: Fonet Media Centar

Preizborne prognoze

JANJIĆ: Vučić neće izaći sa Dačićem na izbore

Politika -
Analitičar i lider Aktivne Srbije Dušan Janjić kaže da je odluka o raspisivanju izbora očekivana, ali da Aleksandar Vučić mora izaći na izbore u manjoj koaliciji nego prošli put.

Janjić za Kurir kaže da je sada važno na koji način će Vučić izaći na izbore i šta će na njima dobiti.

"Pitanje je da li će se dobiti ubedljiva većina a ona mora biti konstituisana oko SNS jer oni jedini imaju šansu da dobiju ubedljivu većinu i verujem da će oni imati listu koja će biti uža nego na prošlim izborima. Jer neke stranke koje se nalaze na toj listi su izgubili birače i opštinske odbore. Mnoge stranke koje su se našle na listi ili parlamentarnoj većini SNS maltene da ne postoje na terenu. Pošto Vučić sada mora da sabira glasove i kvalitet ljudi, verovatno će doći do udaljavanje nekih od tih stranaka. Mislim da će tu doći do prekomponovanje liste SNS i da bi time trebalo da pokažu dve stvari. Prvo da nastavljaju reforme i drugo da idu u pravcu ulaska u EU", smatra Janjić.

On smatra da bi Pokret Socijalista Aleksandra Vulina mogao biti jedan od koalicionih partnera SNS-a u predizbornoj trci, ali ne veruje da će se tu naći SPS.

"Ne verujem da će ulaziti u predizbornu koaliciju sa SPS. Vulin mi prirodno deluje da je uz Vučića. On donosi glasove više nego 2014. godine", kaže Janjić.

Janjić veruje da bi SNS, ukoliko napravi dobru predizbornu koaliciju, mogao da dobije 55 odsto glasova ali u slučaju da se to ne desi, kao koalicione partnere u budućoj vladi vidi SPS.

"Da, SPS ulazi u igru i ne vidim ko bi drugi mogao da uđe", kaže Janjić dodajući da su opozicione stranke koje bi mogle da pređu cenzus uglavnom nespojive sa SNS-om.

On smatra da bi Vučić u budućoj vladi mogao da dobije i podršku manjinskih stranaka ukoliko mu ne bude falio veći procenat glasova za sastavljanje vlade.

(R. Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja