PRIŠTINSKI MEDIJI: Tači će biti predsednik, Veseli premijer
Foto: AP 2013 I Profimedia

Plan za zauzimanje centralnih pozicija

PRIŠTINSKI MEDIJI: Tači će biti predsednik, Veseli premijer

Politika -
Hašim Tači biće predsednik Kosova, a Kadri Veseli na čelu Demokratske partije Kosova i budući premijer, piše list "Zeri".

Kako navodi list, to je strateški plan zauzimanja centralnih institucionalnih pozicija dvojice vodećih ljudi najveće stranke kosovskih Albanaca.

Hašim Tači će priliku da postane predsednik imati već narednog meseca, jer sadašnjoj predsednici Atifeti Jahjaga ističe mandat u aprilu.

Ako izbor predsednika protekne prema dogovoru Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova, mesto predsednika DPK trebalo bi da preuzme njegov zamenik u stranci Kadri Veseli, aktuelni predsednik kosovske skupštine.

Na narednim izborima, bilo da budu vanredni ili redovni, Veseli bi sa pozicije predsednika stranke mogao da se kandiduje za premijera Kosova, ukoliko DPK osvoji najviše glasova birača.

Prema analitičarima sve će biti jasnije nakon završetka procesa izbora predsednika, jer ima protivljenja u vezi izbora Tačija za mesto predsednika Kosova.

Analitičar Halil Matoši izjavio je da Tači i Veseli imaju jasne i pravno legalne ciljeve, I da prema njihovom strateškom planu, Tači bi mogao da postane predsednik Kosova, a mesto predsednika DPK ustupio bi Kadri Veseliju.

Kada bude bilo novih izbora, Veseli bi bio kandidat za premijera ako bi DPK imala mogućnost da ga predloži, dodao je Matoši.

(rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track