OPREDELJENJE: Za savez s Rusijom više Srba nego za članstvo u EU
Foto: Stefan Jokić

Đorđe Vukadinović izneo rezultate istraživanja

OPREDELJENJE: Za savez s Rusijom više Srba nego za članstvo u EU

Politika -
Ako u istraživanju pitamo da li ste za to da Srbija uđe u političko-ekonomski savez sa EU, Rusijom, Kinom ili SAD, ili ste za to da ostane neutralna, vidimo da je podrška EU 15 odsto, podrška Rusiji 33 odsto, a da je preko 35 odsto onih koji bi da ostane neutralna, ističe politički analitičar Ðorđe Vukadinović.

On je u razgovoru za Radio Sputnjik istakao da podrška Evropskoj uniji blago, ali kontinuirano opada.

- U istraživanjima beležimo pad i ta podrška je sad ispod 50 odsto. Važan nalaz je da evroskepticizam raste. Evroskeptici su sve radikalniji, oštriji i čvršći u svom uverenju, dok je od ovih plus-minus 45 odsto koji su za EU samo polovina čvrsto opredeljena. Dosta su kolebljivi jer je SNS od evroskeptične postao evroreformska stranka i njihovi birači se povode za liderom jer lider kaže da treba ići u Evropu - objašnjava Vukadinović:

- Kad pitate građane da li ste za ulazak u EU ili podržavate najtešnje veze i savez s Rusijom, savez s Rusijom ide 20 odsto preko saveza sa Evropskom unijom. Znači, veća je podrška savezu s Rusijom, šta god to značilo, nego podrška ulasku Srbije u EU. Beležimo i veliki korpus građana koji su i za jedno i za drugo.Srđan Bogosavljević iz „Ipsos stratedžik marketinga“ istakao je da je tačno da broj tvrdih evroskeptika raste:- Većina ispitanika vidi Evropu kao neku šansu u budućnosti, a ne kao šansu za sebe, i to naravno stvara tu plitkoću podrške.(M. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track