PATRIOTSKI POKRET U PISMU PREMIJERU: Vučiću, priznaješ Kosovo zarad EU mimo volje naroda!
Foto: Nemanja Pančić

Najavljuju krivičnu prijavu

PATRIOTSKI POKRET U PISMU PREMIJERU: Vučiću, priznaješ Kosovo zarad EU mimo volje naroda!

Politika -
Patriotski blok Kosova i Metohije uputio je otvoreno pismo predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, uoči nastavka dijaloga sa Isom Mustafom u Briselu.

Istakavši da su najavljeni pregovori kod srpskog i nealbanskog naroda na Kosovu i Metohiji izazvali strah, neizvesnost i nespokojstvo, pre svega zbog najava da Srbiju očekuju nepopularni potezi i dodatne "teške odluke", iz Patriotskog bloka KiM dodaju i da potpisani Briselski sporazum "ugrožava vitalne nacionalne, državne i interese Srba koji su ostali na Kosovu i Metohiji".

"Vi ste ga sklopili da bi sever Kosova i Metohije integrisali u ustavno-pravni sistem nezavisne države „Kosovo“ i ukinuli institucije Republike Srbije, iako o takvoj obavezi nema ni reči u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Vaši navodni pokušaji da interese srpskog i nealbanskog naroda na KiM naknadno unapredite traženjem ustupaka uz posredovanje međunarodne zajednice, unapred su osuđeni na neuspeh. Da ste umeli da pregovarate, odnosno da ste imali slobodu da pregovarate, Vi ne biste prvo, u ime Srbije, dali sve, odnosno pristali na ukidanje srpskih institucija, pa onda moljakali da se Srbiji nešto od njenih jednostrano predatih nadležnosti vrati, već bi prvo obezbedili interese Srbije i njenog Kosova i Metohije čvrstim garancijama. Što je najgore, za ove Vaše naknadne zahteve sve je manje zainteresovana sama međunarodna zajednica, koja nastavlja da zahteva striktno poštovanje potpisanog Briselskog sporazuma", objašnjavaju iz ovog pokreta.

Oni dodaju i da je nedopustivo propagiranje Asocijacije-Zajednice srpskih opština kao instrument zaštite kolektivnih političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer će, ukoliko bude formirana, "to samo biti još jedna institucija nezavisne države „Kosovo“, i to bez izvršnih ovlašćenja".

"Gospodine predsedniče, umesto da se borite protiv daljeg egzodusa i etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije izazvanog svakodnevnim nasiljem, Vi svesno zatvarate oči nad tim činjenicama zarad obećanja da će možda jednog dana Srbija ući u EU. Prisvojili ste suverenost od građana i učestvujete u uspostavljanju vlasti nezavisne države „Kosovo“, mimo slobodno izražene volje građana na Referendumu održanog na severu Kosova i Metohije u februaru mesecu 2012. godine. Na tom referendumu 97% građana se izjasnilo za očuvanje institucija države Srbije a protiv institucija tzv. R. Kosovo. Ucenama, pretnjama, uslovljavanjima, izbornom krađom i privilegijama, Vlada R. Srbije na čijem ste Vi čelu, sprovela je 2013. godine lokalne i parlamentarne izbore na KiM po zakonima nezavisne države „Kosovo“. Na taj način ste omogućili izbor članova svoje stranke i svojih koalicionih partnera za tzv. poslanike, gradonačelnike i odbornike u strukturama tzv. "Kosova", i na taj način dali legitimit separatističkoj paradržavnoj tvorevini. Prisvojili ste suverenost od građana i učestvujete u uspostavljanju vlasti nezavisne države „Kosovo“, mimo slobodno izražene volje građana na Referendumu održanog na severu Kosova i Metohije u februaru mesecu 2012. godine" kažu oni i dodaju da će upravo zbog svega navedenog protiv Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića podneti krivičnu prijavu zbog krivičnog dela pripremanja dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, u vezi sa krivičnim delom ugrožavanje teritorijalne celine.

U potpisu:

Predsednici pokrajinskih odbora DSS i SRPSKI POKRET DVERI dr Nenad Kojić i Goran Milenković, Društvo srpsko-slovenske solidarnosti Pokret građana Kosova i Metohije “Grigorije Stepanovič Ščerbina”- K. M. “Stara Srbija” - Gračanica, predsednik Momir Kasalović i predsednik Zlatibor Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track