SDS: Skupština da razreši predsednika Tomislava Nikolića
Foto: Marina Lopičić

Zbog neprimerenih izjava

SDS: Skupština da razreši predsednika Tomislava Nikolića

Politika -
BEOGRAD - Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas od Skupštine Srbije da hitno pokrene proceduru za razrešenje predsednika Republike Tomislava Nikolića zbog "povrede nanete međunarodnom ugledu Srbije" zbog njegovih izjava.

SDS je ocenio da je paradoksalno to što je Nikolić, na današnjoj ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, izjavio da je "zločin zaboraviti zločin", dok je samo nekoliko dana ranije glorifikovao ideje koje su i uzrokovale Holokaust u Evropi.

"Uzimajući u obzir težinu izgovorenih reči i povredu nanetu međunarodnom ugledu Srbije, SDS zahteva od predsednika Srbije javno izvinjenje svim građanima Srbije. Istovremeno, od Skupštine Srbije očekujemo hitno pokretanje procedure za njegovo razrešenje sa mesta predsednika, s obzirom da je Nikolić u sinoćnjem intervjuu odbacio nameru da podnese ostavku zbog ovog skandala", saopštio je SDS.

Oni su osudili i Nikolićevu izjavu da srpska deca treba da se rađaju sa srpskim kodom ocenivši da takvom izjavom predsednik propagira stavove svojstvene fašističkim ideologijama "krvi i tla", a zbog kojih su svet, Evropa i Srbija platili visoku cenu pre više desetina godina.

"Za Srbiju i njene gradjane ovakva izjava predsednika predstavlja ogromnu sramotu, jer su upravo Srbija i njeni gradjani u istoriji upamćeni kao najveći borci protiv takvih fašisoidnih ideja", dodala je ta partija.

SDS je dodala i da je sramotna i opasna izjava predsednika u kojoj govori da bi demokratske promene na izborima dovele do sukobljavanja na ulicama i ugrožavanja bezbednosti zemlje.

"Nikolić, dajući ovakve izjave, verovatno na umu ima svoje ranije delovanje kada je pozivao na fizičke likvidacije svojih političkih protivnika i na nerede na ulicama Beograda koji su na kraju rezultirali ljudskim žrtvama. Nikolićevo učešće u vladama devedesetih, koje su se brutalno obračunavale sa gradjanima i političkim neistomišljenicima, možda mogu da objasne ove sumanute izjave, ali okolnost da je on danas predsednik Srbije zaista užasava", ocenio je SDS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track