EVROPA HOĆE DA PRIMIMO 50 000 IZBEGLICA: Sirijski fond zadržava migrante u Srbiji i Makedoniji
Foto: Reuters

Novi plan

EVROPA HOĆE DA PRIMIMO 50 000 IZBEGLICA: Sirijski fond zadržava migrante u Srbiji i Makedoniji

Politika -
650 miliona evra iz Fonda Evropske unije biće iskorišćeno ne samo za osnaživanje izbeglica i njihovo zadržavanje u Jordanu i Libanu, već i za zadržavanje u Srbiji i Makedoniji

Sirijski fond, osnovan za pomoć sirijskim izbeglicama i okolnim zemljama u kojima nalaze utočište, biće korišćen i za pomoć migrantima u Makedoniji i Srbiji, kako bi tu i ostali, izjavio je neimenovani evropski funkcioner, objavljeno je na sajtu Euraktiv.

Na brifingu za novinare uoči konferencije o podršci Siriji i regionu, 4. februara u Londonu, jedan od funkcinera je potvrdio da će 650 miliona evra iz Fonda Evropske unije, poznatijeg kao Madad fond, biti iskorišćeno ne samo za osnaživanje izbeglica i njihovo zadržavanje u Jordanu i Libanu, već i za zadržavanje na Zapadnom Balkanu, tačnije u Srbiji i Makedoniji.

Spekuliše se sa cifrom od 50 hiljada izbeglica.

Ove informacije nisu zvanično potvrđene ni u Briselu ni u Beorgadu.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker organizovao je u oktobru mini-samit Zapadnog Balkana sa ciljem da se uspori priliv izbeglica duž Balkanske rute, koja ide kroz Makedoniju i Srbiju.

U zvaničnom saopštenju sa tog samita navedeno je da je Grčka obećala da će do kraja 2016. godine povećati broj mesta za smeštaj izbeglica na 30,000. Još 20,000 ljudi bi trebalo da budu u privatnom smeštaju, a još 50,000 mesta obezedjeno u zemljama dalje na severu, navedeno je u tom saopštenju bez pominjanja o kojim se zemljama radi, podseća Euraktiv.

Foto: AP
Foto: AP

Ovo je prvi put da je jedan funkcioner EU govorio o "zadržavanju izbeglica tamo gde su" a da je pri tom govorio o

Makedoniji i Srbiji, navodi taj portal.

Te zemlje, kako se dodaje "ne žele da postanu tampon zona" i štaviše većina od migranta "nemaju nameru da se tamo nastane već obicno nastoje da prodju krozi njih što je brže moguće na put ka bogatijim zemljama poput Asutrije i Nemačke.

Evropska vlade i institucije EU u Briselu nastoje da odgovore na poziv Britanije, Nemačke i Norveške koje su domaćini konferencije u Londonu zajedno sa UN i Kuvajtom da se udvostruči humanitarna pomoć regionu.

Konferencija u Londonu održava se otprilike na petu godišnjicu od početka krize u Sirlji.

EU je rešena da ponudi 2. 2 milijarde evra, rečeno je novinarima.

"Evropska unija će igrati veliku ulogu na ovoj konferenciji jer može i mora," rekao je jedan funkcioner EU novinarima, podsećajući da je rat u Siriji pogodio EU i izbegličkom krizom i terorističkim napadima.

(B92-Tanjug-N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track