TURCI NAM PODMEĆU ŠPIJUNE: Napadaju Srbiju zbog podrške Putinu!
Foto: A

Raskrinkani: Jedna sramna podvala turskih medija

TURCI NAM PODMEĆU ŠPIJUNE: Napadaju Srbiju zbog podrške Putinu!

Politika -
Podvale: Nakon lažne informacije da srpski snajperisti ratuju na strani Kurda protiv Turske, u javnost puštena i priča da su u toj zemlji uhapšeni srpski tajni agenti, što je apsolutna neistina

BEOGRAD - Snimak hapšenja navodnog srpskog špijuna u Turskoj zapravo je privođenje turske novinarke, koje se dogodilo još pre dve godine, saznaje Kurir.

Ovo, još jedno u nizu spinovanja predstavlja pokušaj pojedinih ekstremnih grupa u Turskoj da diskredituju Srbiju i naruše zvanične odnose naše zemlje i Turske, smatraju domaći analitičari i bezbednjaci.Međutim, kako kažu, plasiranje lažnih informacija ima za cilj i da Srbima pošalje poruku da nije dobro da zauzima rusku stranu u sukobu koji Turska već mesecima ima sa tom zemljom!Kivni zbog Rusa- Određene strukture u Turskoj smatraju da srpska vlada podržava Rusiju u njihovom konfliktu, koji traje mesecima i koji se samo zaoštrava. Ovim medijskim spinovanjem Turska, ili barem neki njeni delovi, želi da našim zvaničnicima pripreti i poruči da se uzdrže od približavanja toj zemlji - smatra Darko Trifunović, profesor na Fakultetu za bezbednost, koji upozorava i da u Turskoj živi veliki broj Albanaca i bosanskih muslimana, koji na sve načine žele da ugroze zvanične odnose Srbije i Turske, a našu zemlju unize u očima javnosti.Zaoštravanje odnosaSa ovim se slaže i politički analitičar Ðorđe Vukadinović, koji kaže da je moguće da ovi medijski napadi signaliziraju da Turska planira zaoštravanje odnosa sa Srbijom.- Ovi napadi su potencijalno i neka vrsta izgovora i opravdanja za još agresivnije napade Turske na Srbiju - zaključuje Vukadinović, koji ističe i da je ovo samo jedan od primera da zapadni mediji nepravedno optužuju Srbe za nešto što nisu počinili.Podsetimo, turski Sabah je u utorak objavio da su njihove snage bezbednosti uhapsile dve osobe u gradu Sur, u provinciji Dijarbakir. Kako su naveli, jedan od njih poreklom je iz Britanije, dok je drugi Srbin.Ovo hapšenje se navodno odigralo u blizini prostorija Radničke partije Kurdistana, koju zvanična Ankara smatra terorističkom grupom. Na video-snimku koji je objavio ovaj turski medij vidi se kako se automobil specijalnih snaga zaustavlja na putu, a muškarac iz vozila iskače i odvlači u automobil jednu ženu.SramnoMeđutim, ispostavilo se da je posredi još jedan pokušaj podmetanja Srbiji.- Reč je o hapšenju turske novinarke Beratine Jildžhtan 2014. godine, što su njihovi mediji tada objavili kao udarnu vest. Niko od zvaničnika iz Ankare dosad se nije oglasio povodom ove sramne podmetačine. U pitanju je novi pokušaj nekih struktura iz te zemlje da blate Srbiju - rečeno nam je u bezbednosno-obaveštajnim strukturama Srbije.Nekoliko dana pre toga turski mediji su objavili i da „srpski snajperisti ratuju na strani Kurda protiv Turske“. Međutim, tu informaciju demantovala je Ambasada Srbije u Turskoj, kao i turski šef diplomatije Efkan Ala.

Ministarstvo spoljnih poslovaTURCI, ZAUSTAVITE NEGATIVNU KAMPANJUInače, povodom napada u turskim medijima ambasador Srbije u Ankari Danilo Vučetić juče je zatražio hitan sastanak s nadležnima u Ministarstvu spoljnih poslova Turske, a istim povodom u naše ministarstvo pozvan je i turski ambasador u Srbiji Kemal Bozaj.- Predstavnici MSP su, radi sprečavanja negativnih posledica po ugled RS, kao i sveukupne bilateralne odnose, zamolili tursku stranu za dostavljanje zvanične informacije o pomenutim slučajevima, kao i da preduzme mere u cilju zaustavljanja negativne medijske kampanje koja je pokrenuta protiv Srbije - saopštio je MSP.Vučetić je za naš list poručio da su u otvorenom razgovoru turski zvaničnici poručili da su svesni posledica ovakvih napisa i da će učiniti sve da rasvetle ove slučajeve.

Reagovanja /Političari o turskom podmetanju Srbiji/Dragan Šutanovac, DSNISU ZADOVOLJNI NAŠOM PODRŠKOMNije nepoznanica da u Srbiji ogromna većina ljudi u rusko-turskom sukobu podržava rusku stranu. Takođe ne čudi što neki u Turskoj nisu zadovoljni takvom podrškom. Međutim, ono što je važno jeste da je turska vlada maltene odmah demantovala ove navode.Vojislav Šešelj, SRSPRIPREMA JAVNOG MNJENJAOva dva incidenta sigurno nisu slučajnost. Deluje mi kao priprema javnog mnjenja za neke političke aktivnosti, ali potencijalno i kao signal sandžačkim islamistima za započinjanje nekakvih terorističkih akcija.Sanda Rašković Ivić, DSSOVO JE SVOJEVRSNI TESTOve dezinformacije Turske nisu slučajne. Pojedine grupe se ovim služe da bi destabilizovale odnose između Turske i Srbije, ali ovakvi napisi predstavljaju i svojevrstan test Srbiji kako će se opredeliti i kome će se prikloniti u tzv. tursko-ruskom ratu.Aleksandar Đurđev, Srpska ligaRUŠE SE ODNOSI SRBIJE I RUSIJEOva dezinformacija za cilj ima narušavanje odnosa Rusije sa Srbijom. Naime, Turska na ovaj način pokušava da natera Srbiju da se ogradi od Rusije, ali i da se kompromituje ugled Srbije vezano za Kosovo i Unesko.

KURIR VAM POKLANJA NARODNI KUVAR: SPREMITE VRHUNSKA PECIVAPredlažemo vam recepte za najukusnija peciva koja ćete obožavatiNovi broj Kurir Narodnog kuvara donosi recepte za vrhunska peciva iz kućne radinosti.

Pevačica Viki Miljković ističe za Kuvar da stalno izmišlja nove recepte. Pročitajte kako da spremite korak po korak kraljevski gulaš.

Ne propustite NARODNI KUVAR - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track