OPOZICIJA PITA REM: Zašto ne reagujete na reklamiranje stranaka pre raspisivanja izbora?
Foto: Beta

Sednica Skupštine Srbije

OPOZICIJA PITA REM: Zašto ne reagujete na reklamiranje stranaka pre raspisivanja izbora?

Politika -
Sednica Skupštine Srbije počela je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, a poslanike opozicije je zanimalo da li će REM reagovati na kršenje zakona zbog reklamiranja stranaka uoči raspisivanja izbora i da li će zabraniti emitovanje rijaliti programa, dok su poslanici vladajuće SNS želeli da znaju da li će biti preduzete mere protiv Vlade Vojvodine zbog kršenja zakona.

Poslanik Socijaldemokratske stranke stranke Marko Đurišić pitao je predsednika Saveta REM, tela ovlaščenog da kontroliše rad emitera, da li je REM dužan da kontroliše rad emitera i da li je prema zakonu zabranjeno političko reklamiranje pre kampanje.

"Imamo situaciju da su najavljeni izbori, kampanja formalno ne postoji, pa je oglašavanje političkih stranaka zabranjeno, ali je realnost da se najveća politička organizacija u Srbiji svaki dan oglašava po nekoliko sati, tako što se njeni funkcioneri pojavljuju na raznim mestima u ulozi državnih funkcionera, a to koriste za partijsku promociju, uz direktan prenos", kazao je Đurišić.

On je zapitao da li će REM preduzeti nešto iz svoje nadležnosti kako bi se spečilo kršenje zakona i omogućila fer kampanja. Đurišića je zanimalo i da li će REM usvojiti obavezujuće upustvo za emitovanje rijaliti programa i da li će biti zabranjeno njihovo emitovanje.

"Drugo pitanje za REM šta je sa najavom da će biti usvojeno obavezujuće uputstvo za emitovanje rialitija...i sada se najavljuju novi rijalitiji pored ovog u kome učestvuje premijer. Opet ćemo gledati kriminalce i druge probisvete koji rade najvulgarnije stvari kada televiziju gledaju maloletnici i svi drugi", kazao je on.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov uputila je pitanje premijeru Aleksandru Vučiću da li je državnim organima dostavio dokaze o navedenim zaverama koje postoje protiv njega.

"A pošto sam uverena da jeste, pitanje za ministra policije Nebojše Stefanovića je dokle se sa istragom stiglo. Pitanje za Stefanovića je i da li je utvrđeno ko je iz SNS išao po javnim preduzećima i tražio pare za tu stranku pozivajući se na Vučića, pošto je to sam Vučić izjavio", navela je ona.

Aleksandra Jerkov je upitala premijera i šta je bilo sa obećanjem da će se vaspitačicama u Beogradu povećati plata za 20 odsto, šta je sa najavom da će se javnim nabavkama uštedeti 74 milijarde dinara i da će biti ukinute funkcije državnih sekretara.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović je rekao da nema većeg rijalitija od toga da li će opozicija u jednoj, dve ili tri kolone na izbore.

On je postavio pitanje za MUP i Republičko javno tužilaštvo da li će preduzeti mere i radnje koje se odnose na ispitivanje kriminala u vrhu režima Bojana Pajtića u Vojvodini.

"Konkretno u pokrajinskom sekretarijatu za nauku tehnološki razvoj i Razvojnom fondu Vojvodine u kome je Pajtić predsednik Nadzornog odbora", rekao je Martinović i dodao da su neka preduzeća 2011. dobila sredstva iz Razvojnog fonda i pri tome nisu vratila ni jedan jedini dinar.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi rekao je da je juče u Preševu spontano organizovan protest prevoznika zbog odluke Vlade da se za prevoz migranata ovlasti samo kompanija Lasta.

"Zbog čega je bilo potrebno da se stvori ovaj monopol za jednu firmu", kazao je Halimi.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Zvonimir Stević kazao je da je na Kosovu i Metohiji velika nezaposlenost.

"Dobra je poruka Vlade da se pomoć Srbima na Kosovu nastavlja, ali bez otvaranja novih radnih mesta nema perspektive", rekao je Stević i upitao ministra privede, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i PKS šta se u okviru predloga mera predviđa za rešavanje problema nezaposlenosti na Kosovu i da li će dovesti neke investitore u enklave na Kosovu.

Poslanici će na današnjoj sednici raspravljati o amandmanima na Predlog zakona o sportu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track