DAČIĆ: Rušenja ISIS-a podsećaju na rušenje crkava na Kosovu
Foto: Beta Zoran Živković

Globalni problem

DAČIĆ: Rušenja ISIS-a podsećaju na rušenje crkava na Kosovu

Politika -
Dačić je izjavio da mu rušenje kulturnog blaga, koje sprovodi ISIS na Bliskom istoku, liči na rušenje pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i naglasio da je nelogično jednu grupaciju, koja to radi, smatrati teroristima, a drugu, koja isto radi, nagraditi članstvom u UNESCO

Jedini način borbe protiv terorizma je da jedinstveni imamo iste mete, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i poručio da bi velike sile trebalo da dobro naprave razliku između oslobodilačkih pokreta i terorističkih grupacija, što su relativni pojmovi iza kojih stoje politički interesi u određenim regionima.

Dačić je izjavio da mu rušenje kulturnog blaga, koje sprovodi ISIS na Bliskom istoku, liči na rušenje pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i naglasio da je nelogično jednu grupaciju, koja to radi, smatrati teroristima, a drugu, koja isto radi, nagraditi članstvom u UNESCO.

“Velika diplomatska pobeda Srbije je pokazala ne može sve da se ostvari golom političkom silom”, zaključio je Dačić, koji je održao završno predavanje na međunarodnom naučnom skupu na Univerzitetu Džon Nezbit u Beogradu.

On je konstatovao da je ISIL kao teroristička organizacija stvorena pre 10 godina, a ne pre godinu i upitao zašto je toliko vremena trebalo da se shvati kao globalni problem.

Dačić je ukazao da se Srbija od početka pridružila Koaliciji za borbu protiv ISIL i da aktivno učestvuje u globalnim naporima i da se dokazala kao odgovoran i solidaran partner, spremna da svoje kapacitete stavi u taj ujedinjeni front.

On je ukazao da ima jedan broj ljudi iz Srbije koji kao "strani borci" učestvuju u sukobima na Bliskom istoku i predočio da država to, kao i regrutovanje na njenoj teritoriji, kažnjava zatvorom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track