U Čikagu i Njujorku glasalo 54 odsto birača

U Čikagu i Njujorku glasalo 54 odsto birača

Politika -
Za glasanje u inostranstvu na predsedničkim i parlamentarnim izborima 6. maja biće otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje, što je duplo manje u odnosu na 2008. godinu

VAŠINGTON - Na srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Čikagu i Njujorku glasalo je 54 odsto upisanih birača, rečeno je u tim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Izlaznost u Njujorku, gde je upisano 156 državljana Srbije u birački spisak, iznosila je 67,95 odsto, dok je u Čikagu glasalo blizu 40 odsto birača. Glasalo se i u ambasadi Srbije u Vašingtonu.

Srpski parlamentarni i predsednički izbori su u SAD održani dan ranije, u odnosu na glasanje u Srbiji, zbog vremenske razlike koja postoji sa Amerikom.

Građani Srbije koji žive u Kanadi i Velikoj Britaniji glasali su takođe juče, dok će birači upisani u posebne evidencije u drugim zemljama sveta glasati danas, kad i Srbija.

Za glasanje u inostranstvu na predsedničkim i parlamentarnim izborima 6. maja biće otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje, što je duplo manje u odnosu na 2008. godinu.

Birači u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće danas od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

U Briselu glasala trećina birača

U konzulatu Srbije u Briselu, gde svoje biračko pravo ostvaruju naši građani sa prebivalištem u Belgiji i Luksemburgu, do 13 sati glasala je skoro trećina upisanih birača, rekli su članovi biračkog odbora.

Ovo se smatra dobrom izlaznošću, s obzirom na današnje izuzetno hladno vreme i okolnost da je konzulat podalje od centra grada i glavnih saobraćajnica.

Za razliku od susedne Nemačke i Francuske, srpska dijaspora u Belgiji je malobrojna, a svega desetak odsto naših građana sa stalnim prebivalištem upisano je u birački spisak u konzulatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track