NADA TOLIMIR ZA KURIR: Idioti, nisu Zdravku dali da se ovde leči!
Foto: AP

Supruga Zdravka Tolimira ogorčena na Haški sud i tvrdi

NADA TOLIMIR ZA KURIR: Idioti, nisu Zdravku dali da se ovde leči!

Politika -
Potresena Nada Tolimir kaže da je zatečena vešću o smrti supruga, koji je umro od srčanog udara u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu

BEOGRAD - General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, koga je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog ratnog zločina, umro je u ponedeljak uveče od srčanog udara u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Njegova supruga Nada ogorčena je zato što mu nadležni u haškom sudu nisu dozvolili da se leči u Srbiji, iako je imao problema sa srcem.

- Jeste bio bolestan, ali idioti jedni, nisu mu dozvolili da dođe ovde i da se leči u svojoj kući. Svakog meseca sam odlazila kod njega, bila sam i u januaru. Trebalo je za dva dana da mu odem u posetu i bila sam uzbuđena da ga ponovo vidim, ali eto nije mi se dalo. Zatekla me je ova tužna vest. Molim vas, vrlo sam potresena i ne mogu više da govorim - jecajući je završila razgovor.Tolimir će najverovatnije biti sahranjen u Beogradu, ali neće biti obdukcije jer je umro prirodnom smrću.Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski izjavio je se još ne zna kada će posmrtni ostaci Zdravka Tolimira biti prebačeni.Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je Tolimir najpre kolabirao, da je odmah pozvana Hitna pomoć, ali da je on ubrzo umro.Advokat Toma Fila, koji je branio više Srba u Hagu, ocenjuje da „haška pravda nikoga nije uverila da je ispravna“.- Samo onda kada Srbe optuže i osude, onda se raduju Hrvati i muslimani - kaže Fila.S druge strane, direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić smatra da se „ovakve vesti uvek moraju staviti u kontekst“.- To znači da bi za svakog trebalo navesti za šta mu je punosnažno presuđeno, koliko je bilo svedoka i druge stvari da se ne bi zbunjivala javnost. Bez saradnje sa Hagom i razumevanja devedesetih nema regionalne saradnje, koja je preduslov za evropske integracije - kaže Milićeva.Tolimir je uhapšen je 30. juna 2007, a Haški tribunal ga je osudio krajem 2012. na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici u leto 1995.(S. Đ. - S. V.)

ČinjeniceSRBI KOJI SU SKONČALI U HAGUSlavko Dokmanović, bivši gradonačelnik Vukovara, obesio se u noći između 28. i 29. juna 1998. u ćeliji

Milan Babić, bivši funkcioner Republike Srpske Krajine, izvršio je 6. marta 2006. samoubistvo u svojoj ćeliji

Slobodan Milošević, bivši predsednik SR Jugoslavije i Srbije, umro je zbog srčanih problema u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 11. marta 2006.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track