SRBIJA ZAHTEVA OD HAGA: Prvo izbori, pa presuda Šešelju?
Foto: Dado Đilas

Spremni argumenti protiv izručenja lidera radikala

SRBIJA ZAHTEVA OD HAGA: Prvo izbori, pa presuda Šešelju?

Politika -
Srbija će od Haškog tribunala zatražiti da se do posle izbora odloži izricanje presude lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju zakazano za 31. mart.

U izveštaju koji će Beograd do 15. marta dostaviti Haškom tribunalu biće izneseni argumenti protiv izručenja Šešelja u toku predizborne kampanje.

Razlozi za takvu odluku su, kako je navedeno, što što bi hapšenje Šešelja i izricanje presude protiv njega moglo da izazove političku nestabilnost u zemlji u periodu predizborne kampanje.

Međutim, dodaju da državni vrh Srbije ne očekuje da će Tribunal odložiti i presudu Šešelju.

S druge strane, postoji mogućnost da lider radikala ne prisustvuje izricanju presude u Haškom tribunalu, ako presuda bude osobađajuća ili kazna bude manja od 12 godina zatvora, koliko je on otprilike proveo u pritvoru tog suda.

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus neće ponovo prijaviti Savetu bezbednosti UN da Srbija ne sarađuje s tim sudom u postupku koji se vodi protiv tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, koji su osumnjičeni za uticaj na svedoke tokom procesa protiv Šešelja.

(Beta/Večernje novosti/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track