IŠTVAN PASTOR: Spremamo se za saradnju sa SNS na svim nivoima
Foto: Beta

Ključan izborni rezultat

IŠTVAN PASTOR: Spremamo se za saradnju sa SNS na svim nivoima

Politika -
Mi imamo generalni stav da na poltičkoj sceni ne možemo da sarađujemo samo sa strankama krajnje desnice. A u bliskoj budućnosti, poptuno je reaLno da se spremamo za saradanju sa SNS na svim nivoima", rekao je lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da se ta stranka u predstojećoj izbornoj kampanji sprema za saradnju sa SNS na svim nivoima. On je u emisiji "Pravi ugao" RTV rekao i da je 24. april mogući datum održavanja izbora na svim nivoima. Na pitanje da li je SVM jedini pobednik predstojećih pokrajinskih izbora jer može da sarađuje sa svim političkim akterima nakon izbora, odnosno i sa SNS i sa DS, on je kazao da je u tom pogledu ključan izborni rezultat.

"Mi imamo generalni stav da na poltičkoj sceni ne možemo da sarađujemo samo sa strankama krajnje desnice. A u bliskoj budućnosti, poptuno je relano da se spremamo za saradanju sa SNS na svim nivoima", rekao je Pastor.

Upitan da li će biti dobro ako se vlast sa republičkog nivoa preslika po vertikali i na pokrajinu i na većinu lokalnih samouprava, on je kazao da će tu odluku doneti građani, uz opasku da će to preslikvanje vlasti "biti dobro ako je bilo dobro 2008. godine,odnosno da ako tad nije bilo dobro, neće ni sad". Dodao je da funkcionisanje i komunikacija između različitih nivoa vlasti ipak nije uslovljena stranačkim pitanjem, jer , kako je naveo, problema u komunikaciji između pokrajine i centralne vlasti bilo je i kad je vlast bila stranački ista po vertikali i sad kad to nije slučaj.

Poručio je i da lično nema problem sa primedbama poltičkih oponenenata pokrajinskoj vlasti da za 16 godina u Vojvodini nisu uradili ništa za građane. "Mogu da nabrojim sve što sam radio u proteklih 16 godina i nemam ničeg da se stidim", istakao je.

Predsednik pokrajinskog parlamenta rekao je da se još nije ni sa kim konsultovao oko raspisivanja izbora u Vojvodini, te da očekuje da će do konsultacija doći u narednim danima, a najkasnije u prvoj nedelji marta. On je izrazio uverenje da će se postići dogovor o istovremenom održavanju izbora na sva tri nivoa. Naveo je i da je 24. april mogući datum.

"Taj datum je i kad je reč o pokrajinskim izborima prihvatljiv i sa aspekta pravnih propisa. Najbolje je da svaki mandat traje četiri godine, nadam se da će i Srbija ići u tom pravcu. Mene raduje što smo mi u Pokrajini uspeli da mandat izvučemo do kraja, iako je u pojedinim trenucima delovalo da to neće biti moguće", kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, održavanje četverogodišnjeg mandata je institucionalno pitanje, pa tako nije slučajno i u Ustavu i zakonskim propisima definisano da mandat traje četiri godine.

"Trebalo bi da ulazimo u fazu u kojoj pravilo neće biti vanredni izbori, već redovni", ocenio je.

Foto: Beta Dragan Gojić
Foto: Beta Dragan Gojić

Na primedbe iz koalcije oko SNS da pokrajinska vlast nema legitimitet, on je ukazao da se ne može isptivati legitimitet određenog nivoa vlasti na osnov izbornih rezulatat na drugim nivoima vlasti, jer bismo u protivnom bili u permanentnim izbornim ciklusima.

On je ocenio da će u predstojećoj kampanji dominirati starteške državne teme, zbog istovremenih izbora na više nivoa, a što će, skrenuti pažnju sa vojvođanskih i lokalnih tema. Založio se da se ustali drugačiaj praksa u kojoj će pokrajinski i loklani izbori biti odvojeni od republičkih, kako bi se i time životnim temama dalo na značaju.

Komentarišući sve učestalije poruke političkih aktera, pre svega onih suprotstavljenih aktuelnoj pokrajinskoj valsti, da neće dozvoliti separatizam u Vojvodini, Pastor je ocenio da takve poruke ukazuju da je pitanje statusa Vojvodine otvoreno ne samo poltički već i ustavno-pravo.

"I zato je to aktuelno i u pogledu predstojećih ustavnih promena. Ja Vojvodinu vidim unutar Srbije, ne kao republiku, već kao široku autonomiju sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću", rekao je on.

Lider SVM ocenio je da će kredit mađarske vlade za ekonomsko osnaživanje vojvođanskih Mađara, poljoprivrednika i preduzetnika, u iznosu od 160 miliona evra, biti veoma značajan i sa aspekta interesa mađarske zajednice u Vojvodini ali i za celu zemlju, jer će se taj novac trošiti ovde, te naplaćivati porez.

"Radil smo na tome skoro tri godine. Mislim da je ovo primer koji bi mogle da slede i druge države", smatra Pastor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track