SELAKOVIĆ: Srbija će naći najbolje rešenje za zahteve Haga
Foto: Dragan Kadić

Čeka se zvanična odluka

SELAKOVIĆ: Srbija će naći najbolje rešenje za zahteve Haga

Politika -
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je sinoć da će Srbija, povodom haškog zahteva za izručenja lidera SRS Vojislava Šešelja, "tražiti i naći" najsvrsishodnije rešenje.

''Naći ćemo rešenje koje nije ili 'dža' ili 'bu', ili crno ili belo. Imaćemo u vidu sve pojedinačne i nacionalne interesa prilikom donošenja svih odluka, kao i do sada'', rekao je Selaković.

Navodeći da je Srbija ozbiljna država koja ima preuzete obaveze, zakonske obaveza, ali i koja drži do sebe i ima samopoštovanje, on je istakao da se neće dozvoliti da se prema njoj postupa kao prema "vreći koja je bacana kao što se to nekada i dešavalo".

Prema njegovim rečima, to nije samo pravna, već i politička stvar pogotovo u trenutku kada imate gotovo raspisane izbore, a sa druge strane reč je o čoveku koji je jedan od nosilaca liste i lider političke stranke koja će učestvovati na izborima.

''Vlada će u skladu sa svojom dosadašnjom politikom i praksom u svim izazovnim situacijama u kojima se od nje očekivalo da kaže ili crno ili belo, da se isključivo ponaša kao što je to u priči o vojnoj neutralnosti'', rekao je Selaković.

Kako kaže, u Srbiji kako god pitanje dobije poput ovoga i kakav god odgovor da predstavnici vlasti daju, imaće nezadovoljstvo.

''Da je pitanje isključivo pravno, do odgovora bismo lako mogli da dođemo. Ovde pitanje nije isključivo pravno, ovde postoji problem u samom Haškom tribunalu, među ljudima koji na svaki mogući način traže da ostanu i opstanu i posle 2016. godine'', rekao je Selaković, ocenjujući da se ne radi o svetskoj zaveri velikih sila, sprezi zla koje su se urotile protiv Srbije.

Na pitanje da li je moguća presuda bez Šešelja u sudnici, advokat Zdenko Tomanović je odgovorio potvrdno.

''Takva mogućnost postoji'', rekao je Tomanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track