ODALOVIĆ: Srbija zaslužuje konkretniji odgovor o tragediji u Libiji od "nejasno"
Foto: Beta Miloš Miškov

Generalni sekretar MIP zahteva objašnjenje od pentagona

ODALOVIĆ: Srbija zaslužuje konkretniji odgovor o tragediji u Libiji od "nejasno"

Politika -
Žrtve i država zaslužuju konkretniji odgovor povodom tragedije koja se dogodila u Libiji, kaže generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Osim toga, on je izrazio očekivanje da će SAD Srbiji takav odgovor dostaviti.

Povodom odgovora Pentagona da kada se desio napad nije bilo indicija da se u kampu u Libiji koji su gađali nalaze civili i da su okolnosti smrti nejasne Odalović je rekao da veruje da će oni koji su odabrali cilj, doneli odluku o bombardovanju cilja sa svojim službama utvrditi sve okolnosti, odnosno, da li je imalo bilo kakvih saznanja ili indicija da se u tom kampu koji je bombardovan osim pripadnika islamske države, grupe koja je bila locirana, nalazi još neko.

"To je nešto što je juče premijer jasno zatražio i ja očekujem da će SAD ipak takav odgovor i da nam dostavi'', rekao je Odalović.

Navodeći da je tragedija koja se dogodila nešto što je šokantno za sve nas imajući u vidu da su naše službe bezbednosti sarađivale intezivno sa ovim službama između ostalog i sa američkim službama, on je istakao da su naše službe vrlo profesionalne i odgovorno sve informacije delile sa svojim kolegama iz više razloga, a jedan od njih je bio da imamo koordiniranu i sinhronizovanu aktivnost koja će pomoći da se ovaj slučaj okonča.

''Računali smo na to da će, onako kako su ozbiljno napravljeni planovi, vrlo brzo sluzčaj biti okončan. Nažalost bombardovanje je nešto što niko nije mogao da predvidi od nas i ono je prekinulo mnoge aktivnosti službi bezbednosti koje su bile vrlo blizu'', rekao je Odalović.

Odalović je ponovio da je juče po nalogu ministra spoljnih poslova formirana posebna grupa koja sada utvrđuje sve činjenice i okolnosti koje su bile pre otmice, na putu, ali i šta se dešavalo posle tako da će jedna celovita informacija biti vrlo brzo urađena i dostavljena javnosti.

Kada je u pitanju bezbednost ostalih građana u Libiji, on je istakao da su oni upozoravali i pozivali građane da odustanu od puta u Libiju ili da to bude sa punim merama opreza jer situacija nije pod kontrolom.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track