VUČIĆ U LONDONU: Nacionalizam na Balkanu raste, a svi zatvaraju oči
Foto: Twitterserbianpm Printscreen

Migrantska kriza pokazala da region treba da sarađuje

VUČIĆ U LONDONU: Nacionalizam na Balkanu raste, a svi zatvaraju oči

Politika -
LONDON - Zemlje na Balkanu suočavaju se sa problemom rastućeg nacionalizma, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić i primetio da svi zatvaraju oči pred tim fenomenom.

Vučić je u obraćanju na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj rekao da je migrantska kriza pokazala da region treba da sarađuje, ali i da je uticala na rastuće nacionalističke tenzije na Balkanu.

"Činjenica je da to možete osetiti u svim zemljama, i samo politički slepa osoba može na to da zatvori oči", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija želi najbolje moguće odnose s ljudima i narodima na Balkanu, i uprkos tome što danas ima sumnji u budućnost regiona iz kojeg dolazimo, uveren je da je dobro što se sastajemo, razgovaramo, što se poštujemo i sarađujemo.

"Želimo najbolje moguće odnose s narodima Balkana"

Želimo najbolje moguće odnose s ljudima i narodima na Balkanu, i uprkos tome što danas ima sumnji u budućnost regiona iz kojeg dolazimo, uveren sam da je dobro što se sastajemo, razgovaramo, što se poštujemo i sarađujemo, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić u Londonu, na regionalnom Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj.

Migrantska kriza, dodao je, ubedila nas je još više da treba da sarađujemo, i da zajedno pokušamo da prevaziđemo probleme. U tom smislu rekao je, migransta kriza uticala je i na rastuće nacionalističke tenzije na Baklanu, a svi, primetio je, zatvaraju oči pred tim fenomenom. "Ccinjenica je da to možete osetiti u svim zemljama, i samo politički slepa osoba može na to da zatvori oči", dodao je. U međuvremenu, međutim, mi idemo dalje, svi s namerom da budemo deo EU, rekao je Vučić primetivši da je Unija donekle izgubila svoju magičnu moć kad je reč o Balkanu. Svi smo premijeri svojih vlada jer govorimo sve najbolje o našim zemljama i u tome smo dobri, dodao je, a zatim primetio da bi "neko rekao da sedimo ovde kao da smo iz Skandinavije, a ne s Balkana".

Dodao je da ima još mnogo stvari koje bi trebalo da uradimo u narednom preriodu kako bismo bili deo Evrope, a kad je reč o EU podsetio je da je Srbiji Unija, osim regiona, ona najveći trgovinski partner, i da zbog toga "znamo koliko je važno da investiramo u dobre ekonomske i političke odnose". "Mi živimo na Balkanu i ponosni smo što smo tu. Neki bi možda želeli da budu van Balkana, za nas je to irelevantno, mi hoćemo najbolje moguće odnose sa svim ljudima i narodima na Balkanu", poručio je Vučić. Evropa više nije veliki san kao što je bila u prošlosti, primetio je Vučić, dodajući da je Srbija bila zemlja koja je u prethodne dve godine imala najviše investicija u regionu, iako nije bilo većih privatizacija, te da se nada da će se to nastaviti.

"U lice sam im rekao da EU nije više onako privlačna, ali mi smo racionalni"

Vučić je rekao danas u Londonu da će Srbija nastaviti svoj put ka EU iako joj nije privlačna koliko je bila, ali da će i pored svih pritisaka nastaviti i saradnju sa Ruškom Federacijom. "U lice sam im rekao da ni EU nije više privlačna koliko je bila, ali mi smo racionalni ljudi i znamo da je to najbolje za našu zemlju. Takođe sam im nedvosmisleno rekao 'da - nastavićemo saradnju sa Ruškom Federacijom', iako su pokušali da Srbija bude jedina na tapetu i jedina meta po tom pitanju", rekao je Vučić novinarima na marginama investicionog Samita o zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD-a.

"Videli ste da sam i Hrvatima nedvosmisleno i u lice reko da su bili nezainteresovani za jedničke projekte sa Srbijom. Odgovora nije ni bilo jer je to tačno i to su činjenice, sa svima drugima radimo vredno i ozbiljno", naglasio je Vučić ističući da Srbiji region treba da bude centar interesovanja.

"Prošle godine smo imali 1,7 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je dobar rezultat i više nego 2014. ali to nije dovoljno. Potrebne su nam dve miljarde evra stranih investicija da bi imali održiv sistem", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, rezultati fiskalne konsolidacije su bili dobri, ali ima još mesta za promene - učiniti pravosuđe efikasnijim, nastaviti borbu protiv kriminala i korupcije i dodao da Srbija u tome napreduje što dokazuje i bolji plasman na Duing biznis listi Svetske banke, na kojoj smo sa 91. mesta skočili na 59. Vučić je priznao da politička situacija u regionu nije tako ružičasta, kako su to, navodi on, govorili njegovi prethodnici, a da bi bila ružičasta, potrebna je pomoć EBRD-a.

Niš-Priština, autoput mira

Vučić je na samitu poručio da bi što pre trebalo da počne izgradnja autoputa Niš-Priština, nazivajući ga "autoputem mira", jer će, kako je rekao, taj put na dobar način povezati Srbe i Albance. "To će biti autoput mira i verujem da će biti najbolja veza između Beograda i Prištine i pozivamo EBRD da nam pomogne", rekao je Vučić u obraćanju na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se održava u Londonu.

Kako je naveo, ne očekuje da bilo ko baca novac na nas, već očekujemo pomoć u obrazovanju, političku podršku, pomoć u reformama. Vučić je poručio EBRD u da bi voleo da češće predstavnici te banke posećuje našu zemlju i naš region, jer ta banka pruža značajnu podršku. Srbija će na ovom skupu u Londonu biti predstavljena kao primer dobre prakse zbog sprovedenih ekonomskih reformi.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti pohvalio je reforme u Srbiji i poručio da ona može biti primer drugim zemljama koliko reforme mogu i nakon krize da budu uspešne, a upitan da li je uplašen najavama nove krize, rekao je da možda zabrinutost postoji na globalnom ili regionalnom planu, ali kad je reč o Srbiji ocenio da će ona biti "sasvim dobro". "Srbija je postala dobar model ekonomskih reformi. Dok su se mnoge zemlje zaglavile u procesu tranzicije, Srbija je u poslednjih 18 meseci ili dve godine intenzivirala reforme, i pokazala šta može da se uradi i u takvoj situaciji", rekao je Čakrabarti novinarima na marginama Investicionog samita EBRD u Londonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track