Dačić:O budućoj vladi prvo sa DS

Dačić:O budućoj vladi prvo sa DS

Politika -
Prvo treba sačekati konačne rezultate parlamentarnih izbora, ali je je politički korektno da o budućoj vladi prvo razgovara sa DS s kojom je sarađivao protekle četiri godine, rekao je lider SPS

BEOGRAD - Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se u izbornoj noći čuo sa predsednicima SNS i DS Tomislavom Nikolićem i Borisom Tadićem i da nisu razgovarali o formiranju buduće vlade, ističući da je politički korektno da o tome prvo razgovara sa DS.

Dačić je rekao novinarima da prvo treba sačekati konačne rezultate parlamentarnih izbora, ali je dodao da je "politički korektno" da o budućoj vladi prvo razgovara sa DS s kojom je sarađivao protekle četiri godine.

On je ponovio da podrška u drugom krugu glasanja na predsednickim izborima jednom od kandidata zavisi od preliminarnih dogovora u vezi sa budućom vladom.

Dačić je objasnio da to nije politička trgovina niti ucena, ne isključivši mogućnost da DS i SNS naprave međusobnu buduću vladu.

Lider socijalista je takođe naveo da će će pitanje buduće vlade razmotriti sa svojim koalicionim partnerima PUPS i JS.

Dačić je podsetivši da će budući predwednik države imenovati mandatara, odnosno premijera buduće vlade rekao i da je noramlano i logično da zna na kom poltičkom konceputu će se ta vlada zasnivati.

On je naveo i da li neko misli "da smo mi ludi ili pali s kruške" pa da podržimo u drugom krugu jednog od predsedničkih kandiadata a da potom oni međusobno naprave novu vladu.

"Jel mislite da ima bilo koga u našoj koaliciji koji smatra da treba nekoga (od predsedničkih kandidata) da podržimo sada a da posle drugog kruga razgovoramo o budućoj vladi", naveo je Dačih dodavši da takav stav nije ucena nego logično razmišljanja.

On je naveo i da ne zna na koga je mislio predsednički kandidat i lider DS Boris Tadić kada je u izbornoj noći naveo da neće da trpi ucene.

"Kakve ucene, jel su ucene da razgovaramo o formiranju vlade...neću ni ja da trpim ucene", rekao je Dačić.

On je objasnio i da želi da zna ko će biti u sledećoj vladi navodeći da ne može da podrži predsedničkog kandidata koji bi posle na ključno mesto u vladi mogao da postavio nekog ko smatra da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

Dačić je naveo i da ne može da podrži predsedničkog kandidata koji bi na ključno mesto u vladi mogao da postavi one koji žele da prekinemo sve odnose sa Evropskom unijom.

"Spremena sam da podržim bilo koju vrstu razgovora na temu formiranja vlade i podrške predsedničkom kandidatu u drugom krugu izbora", rekao je lider socijalista dodavši i da nema ništa protiv da SNS i DS, ako mogu, naprave vladu i bez socijalista.

On je naveo i da je otvoren za razgovor i da želi politički dogovor a objasnio je da je u izbornoj noći figurativno rekao da je premijer buduće vlade već poznat.

Lider socijalista je u tom kontekstu rekao i da stranka koja je na parlamentarnim izborima osvojila između 21 i 22 odsto glasova misli da može da ima i predsednika i premijera da je "malo izgubila kontakt sa realnošću".

Dačić, koji je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova prisustvovao je obeležavaju Dana protivterorstičke jednice MUP-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track