ŠUTANOVAC: Planirali smo da u Tripoliju zidamo bolnicu po uzoru na VMA
Foto: Fonet

Bivši ministar odbrane Srbije o saradnji sa Libijom

ŠUTANOVAC: Planirali smo da u Tripoliju zidamo bolnicu po uzoru na VMA

Politika -
Imali smo u planu da u Tripoliju zidamo i postavimo bolnicu po uzoru na VMA, nažalost, taj projekat je propao po izbijanju sukoba u Libiji, kaže Dragan Šutanovac,bivši ministar odbrane Srbije i aktuelni poslanik DS

Beograd - - Vojna saradnja Srbije i Libije u vreme kada sam bio ministar odbrane je bila na niskom nivou iako je na VMA školovan jedan kadet iz Libije, ali naša odbrambena industrija je decenija dobro sarađivala sa Libijom. Imali smo u planu da u Tripoliju zidamo i postavimo bolnicu po uzoru na VMA, nažalost, taj projekat je propao po izbijanju sukoba u Libiji, kaže Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane Srbije i aktuelni poslanik DS, odgovarajući na pitanje kakva je bila vojna saradnja Srbije sa Libijom u vreme kada je obavljao tu funkciju.

Podsetimo, šef srpske diplomatije Ivica Dačići zjavio je preksinoć gostujući na RTS povodom pogibije dvoje službenika naše ambasade u Libiji, da su srpsko-libijski odnosi bili dobri tokom predsedničkog mandata Borisa Tadića.

Komentarišući svojevremenu posetu sina bivšeg libijskog vođe Muamera el Gadafija, Seifa-al-Islama Srbiji, Šutanovac navodi da je njegova poseta "imala privatni karakter, a ja sam se više puta neformalno sreo sa njim i on je bio zainteresovan za vojnu bolnicu". "Čak sam ga u to vreme vodio da vidi VMA", ukazuje naš sagovornik.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Dušan Simeonović, ambasador u penziji i član Foruma za međunarodne odnose, kaže za Danas da su se za vreme njegovog drugog ambasadorskog mandata u Libiji, odnosno u periodu od 2004. do 2009, odnosi sa Libijom "kretali uzlaznom linijom", i na političkom i na ekonomskom planu.

- Boris Tadić je nekoliko puta boravio u Libiji, a tu državu posetio je i Vuk Jeremić kada je bio ministar spoljnih poslova Srbije. Gadafi je imao principijelan stav da Libija ne treba da prizna nezavisnost Kosova. Takođe, ekonomski odnosibili su tradicionalno dobri, još od vremena SFRJ. Kada je reč o vojnom segmentu, između ostalog, jedan odred naše vojske učestvovao je na paradi organizovanoj povodom godišnjice Libijske revolucije, ukazuje on. Inače, Gadafi je prilikom te vojne parade, organizovane u septembru 2009, uručio orden Tadiću.Simeonović navodi da o dobrim odnosima Srbije sa Libijom u tom periodu govori i poseta Gadafijevog sina. "Ja lično sam organizovao tu posetu jer su svi smatrali da će Seif-al-Islam naslediti oca na liderskoj poziciji. On je nekoliko dana boravio u Srbiji i tom prilikom se razgovaralo o ekonomskoj saradnji, a išao je i u lov".

Višedecenijska vladavina pukovnika Gadafija Libijom obeležena je veoma zategnutim odnosima sa zapadnim državama, naročito sa SAD. Ipak, ti odnosi supočetkom dvehiljaditih bili normalizovani i ključni "igrači" sa Zapada pokazivali suinteresovanje za velika ulaganja u libijsku privredu, naročito sektor nafte i zemnog gasa. Veze sa Gadafijevim režimom Zapad je prekinuo nakon izbijanja narodne pobune u Libiji, koja je okončana ubistvom Gadafija, u oktobru 2010.

Nikčević: Nije bilo nelegalne trgovine

Nekadašnji direktor Jugoimport SDPR i aktuelni državni sekretar Stevan Nikčević izjavio je za N1 da ne postoji nijedan pojedinačan slučaj u kom je država Srbija involvirana u nelegalnu trgovinu naoružanjem i da oružje iz naše zemlje nije završilo u rukama ID u Libiji. Ambasada Srbije nikada nije imala ulogu u takvim poslovima, dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track