NIŠTA PRE IZBORA: Postupak u Beogradu za izručenje Šešelja odlaže odgovor Hagu
Foto: Fonet

Procedura neće biti okončana do 31. marta

NIŠTA PRE IZBORA: Postupak u Beogradu za izručenje Šešelja odlaže odgovor Hagu

Politika -
Postupak za izručenje lidera SRS Vojislava Šešelja Hagu je pokrenut, ali neće biti okončan do 31. marta, za kada je zakazano izricanje presude, što znači da neće ni biti izručenja do završetka izbora.

Srpske vlasti su se na ovaj potez odlučile kako Haški tribunal ne bi mogao da im zameri da ne sarađuju sa ovim sudom u Šešeljevom slučaju.

"Srbija ima obavezu da do 15. marta Hagu dostavi izveštaj i napisaće da je pokrenut postupak za izručenje", priča izvor iz Vlade.

Kako navodi, Vlada je na ovaj način praktično uradila sve što je do nje, i sada je loptica prebačena sa političkog na pravni teren.

"Taj pravni proces neće biti završen do 31. marta i prolongiraće se sve do završetka izbora", priča izvor.

Kako kaže, procedura u svim slučajevima pa i u Šešeljevom slučaju, takva je da Viši sud prvo mora da pokrene postupak i donese odluku o odobrenju izručenja. Zatim, nalog za ekstradiciju potpisuje ministar pravde, i tek nakon toga je izručenje moguće.

Šešelj je pre dva dana dobio poziv Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da 10. marta dođe na saslušanje po nalogu žalbenog veća Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Šešelj kaže da će se tom pozivu odazvati, da neće bežati, ali i da neće dobrovoljno ići u Hag.

(Blic/L.Gedošević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track