ŠLJOKADŽIJE: Predsedništvo i ministarstva naručili 9.000 flaša alkohola!

Troše pare na piće kao da Srbija nije u krizi

ŠLJOKADŽIJE: Predsedništvo i ministarstva naručili 9.000 flaša alkohola!

Politika -
Hik, živeli: Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala tender za nabavku čak 8.908 flaša pića. Vrednost je 9.000.000 dinara, a to su 223 prosečne plate ili čak 384 penzije

BEOGRAD - Najskuplji viskiji, šampanjci i najstariji konjaci samo su neka od luksuznih pića koja će s uživanjem ispijati članovi Vlade, zaposleni u ministarstvima i narodni poslanici!Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala je tender za javnu nabavku čak 8.908 flaša alkoholnih pića - žestine i vina, a procenjena vrednost javne nabavke iznosi 9.000.000 dinara, što su 223 prosečne zarade ili čak 384 penzije!Od žestokih pića naručene su čak 43 različite vrste - od običnog vinjaka, preko ruma i pelinkovca, do džina, ruske votke, skupih viskija i konjaka, čija cena u maloprodaji ide i do 5.000 dinara po flaši. Da domaći političari nisu imuni i na jednostavnija pića svedoči to što se na listi želja našao i priličan broj različitih rakija, među kojima su viljamovka, kajsijevača, klekovača, dunjevača, „žuta osa“, ali i rakija „zlatna biserka“ i rakija od maline. Međutim, najviše će uživati ljubitelji vina, jer će bogata ponuda od 74 različite marke zadovoljiti svačiji ukus. Dragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija kaže da ovolika količina pića koja se popije u javnom institucijama zapravo objašnjava zašto naša vlast ponekad pobrljavi, pa donosi odluke koje su suprotne interesima građana.- Sad je jasno zašto predstavnici vlasti ponekad deluju kao da su pijani - zato što to i jesu. Ove enormne količine alkohola su krajnje neprimerene za javne ustanove. Nije normalno da se alkoholna pića u tolikoj meri konzumiraju tokom radnog vremena - smatra Dobrašinović, koji kaže da je ova nabavka neprihvatljiva čak i da se deo pića nabavlja radi protokolarnih aktivnosti državnih službenika ili za reprezentaciju:- Nije sporno da država treba da deo novca izdvoji za reprezentaciju, ali ona bi to trebalo da uradi u skladu sa svojim mogućnostima. Prošla su vremena Tita i velikih vladara koji su se ponašali kao filmske zvezde, putovali na safari i trošili silne pare. Troškovi su se racionalizovali i u mnogim razvijenijim zemljama, pa bi taj primer trebalo da sledi i Srbija.I Nemanja Nenadić iz NVO Transparentnost Srbija smatra da je ova količina alkohola vrlo neobična.- Ne bih očekivao da je tolika količina alkohola potrebna državnim službenicima. S obzirom na to da se radi o tolikoj količini, Uprava bi trebalo da dostavi podatke o tome koliko ovog alkohola ide na protokolarne aktivnosti, odnosno koliko novca se u te svrhe izdvaja iz javnih sredstava.

Milion više nego laneUPRAVA: U SKLADU S POTREBAMAZa kupovinu alkohola predviđeno je čak milion dinara više nego prošle godine. U Upravi za zajedničke poslove kažu da nije reč samo o redovnom pružanju ugostiteljskih usluga u objektima republičkih organa već da se u tim restoranima obavljaju i protokolarne aktivnosti.- S obzirom na planirane aktivnosti državnih organa u narednom periodu, Uprava je svoje nabavke planirala u obimu koji će obezbediti redovno i kvalitetno obavljanje poslova ugostiteljsko-protokolarnih usluga - navode u Upravi i dodaju da se „nabavljena pića neće raspodeljivati besplatno već je nabavka u svrhu obavljanja redovnih poslova Uprave“.

KURIR VAM POKLANJA NARODNI LEKAR: Šta da radite kad vam neka hrana smeta?

Pročitajte koje korake treba da preduzmete kad imate intoleranciju na hranuNovo izdanje Kurir Narodnog lekara vam donosi top savete šta da radite kad vas “muči” hrana.

Probajte najlekovitiji biljni recept: majčina dušica, pelin, borovnica i nana.

Ne propustite magazin Narodni lekar svake subote u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track