TEŽAK DRŽAVNIČKI GAF: Nikoliću kao da je Putin predsednik
Foto: Dado Đilas

Srbija ko gubernija

TEŽAK DRŽAVNIČKI GAF: Nikoliću kao da je Putin predsednik

Politika -
Izjava šefa srpske države da bi ruskom predsedniku rekao sve tajne nije primerena čelniku države i vrhovnom komandantu vojske, ocenjuju stručnjaci

BEOGRAD - Izjavom da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom toliko veliki prijatelj da može da mu otkrije svoje tajne i probleme, predsednik Srbije Tomislav Nikolić iskoračio je iz okvira diplomatije, ali i dao prostor za sumnju da njegova osetljivost na Moskvu može da bude zloupotrebljena za odavanje informacija, ocenjuju sagovornici Kurira.Govoreći o tome kakav odnos ima s Putinom, Nikolić je na krajnje neobičan način dočarao kako doživljava njihovo prijateljstvo.- Ne znam šta predsednik Putin oseća prema meni, ali mogu da kažem šta ja mislim o njemu i našem odnosu. To je potpuno otvoreno prijateljstvo, do te mere da ja mogu slobodno da mu otkrijem svoje tajne i probleme i zatražim savet od njega. To je odnos pun razumevanja - otvorio je dušu Nikolić.Sagovornici Kurira saglasni su da je ova izjava sporna, naročito deo o odavanju tajni, i da ne priliči jednom šefu države.Bivši diplomata Dušan Simeonović dodaje i da izlazi iz okvira uobičajene komunikacije u diplomatiji.Nema mesta za emocije- Zna se kako se daju izjave u politici i diplomatiji, odmereno, tu nema mesta za emocije. Ako Nikolić hoće da kaže Putinu neke tajne, nek mu ih kaže bez najavljivanja u javnosti. Ako mu trebaju saveti, nek ih traži, isto bez obelodanjivanja. Izjave šefa država se vrednuju i u međunarodnim okvirima i treba ih pažljivo izgovarati - kaže Simeonović.Direktorka Centra za evroatlantske integracije Jelena Milić ocenjuje da je Nikolićeva retorika opasna i da ne priliči šefu države.- Neko ko je vrhovni komandant u ratu ne bi trebalo da daje takve izjave, a isto bih rekla i da je tako govorio o Obami. Njegove reči su u funkciji rusifikacije srpskog nacionalizma, a Nikolić pride igra i na emocije. To sve liči na priču o žabi koja se kuva u hladnoj vodi, a vrlo malo ljudi je spremno da o tome govori u javnosti - kaže Milićeva.Klizav terenBivši operativac SDB Božidar Spasić, upozorava da Nikolić može da sklizne na klizav teren odavanja informacija.- Ovo je previše emotivna i nekontrolisana izjava, ukazuje na podanički odnos jednog državnika prema drugom. Postavlja se pitanje koje su to informacije koje bi Nikolić rado podelio s Putinom i da li bi došlo do toga da iz topa odgovori ma šta ga Putin pita. Ovakva izjava bukvalno šalje poruku: „Od mene možeš dobiti sve“ i dovodi u sumnju da Nikolić u emotivnom zanosu može da pogreši. Ali računam da do toga ipak neće doći - kaže Spasić.

Novi biserTOMA: DOGOVOR S BOGOMPredsednik Nikolić juče je ponovo dao još jednu neuobičajenu izjavu, i to da Srbi, ali i Rusi, imaju dogovor sa bogom! Primajući nagradu ruskog patrijarha Alekseja Drugog juče u Moskvi, Nikolić je rekao da nije lako biti brat Srbinu, ali da nije lako ni biti brat Rusu.- Znam kolika je kriza svuda, pa i u Rusiji, međutim, kada se ima dogovor sa bogom, onda se ne razmišlja previše o krizi. Sve je u njegovim rukama, i kriza i radost i uspeh... - rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track