PREDSEDNIK U MOSKVI: Nikolić se sastao sa Putinom
Foto: Marina Lopičić

PREDSEDNIK U MOSKVI: Nikolić se sastao sa Putinom

Politika -
MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na "zasluženoj nagradi" Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda koja mu je uručena u Moskvi.

"Mnogo ste uradili za zaštitu i popularizaciju istočno-hrišćanskih vrednosti. Znam to i lično. Mi smo više puta vodili poverljive zatvorene razgovore. Hoću lično da vam zahvalim", rekao je Putin Nkoliću na početku sastanka u Kremlju.

Predsednik Rusije je ocenio da se odnosi dve zemlje razvijaju uspešno i da će o tome sa Nikolićem razgovarati i danas. Nikolić je zahvalio na čestitkama rekavši da mu je nagrada koju je juče primio "posebno draga jer nosi ime patrijarha Alekseja Drugog koji je bio u Srbiji kada joj je bilo najteže". On je Putinu zahvalio i na vremenu koje je izdvojio za susret sa njiim, iako je, kako je rekao, došao u Moskvu drugim povodom.

"Lično sam zahvalan za to što ste prošle i svih prošlih godina učinili za Srbiju", rekao je Nikolić. "Ne možete da zamislite koliko se Srbija oseća zahvalnom zbog dva vaša postupka koji se tiču budućnosti Srbije ali i Republike Srpske", kazao je Nikolić navodeći da je Rusija blokirala rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i sprečila ulazak Kosova u Unesko.

Nikolić je kazao da bi "donošenjem rezolucije o Srebrenici Srbi bili optuženi kao genocidni narod i potvrdili bi se stereotipi koji su postojali o tome" i podsetio na postupak ruskog cara koji je "u rat ušao da bi odbranio srpsku braću".

"Znam koliko je teško u Savetu bezbednosti UN staviti veto i taj će potez ostati zapamćen u Srbiji... Ovo nosim na srcu i jedva sam čekao da vam sve to kažem i da zahvalim za podršku koju Srbija ima u u pokušaju da stane na svoje noge i priključi se razvijenim zemljama", naglasio je Nikolić.

Nikolić je Putinu zahvalio i za ispoljeno razumevanje za ponašanje Srbije u međunarodnim odnosima kao i za hrabrost koju Rusija pokazuje u borbi protiv Islamske države.

"Nažalost ovo nije 1999. godina, inače (da jeste) mi ne bismo govorili o bombardovanju Srbije", kazao je predsednik Srbije dodajući da je to hteo da kaže i pred novinarima. Putin je ocenio da dve zemlje imaju istorijski dobre odnose, ali da se nada da će se okrenuti sadašnjosti .

"Nadam se da ćemo se sada prebaciti na savremena, pozitivna pitanja dnevnog reda", rekao je predsednik Rusije navodeći da će sa Nikolićem razgovarati o situaciji u regionu i o bilateralnim odnosima. Putin je kao značajno ocenio to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić jesenas posetio Moskvu i što će, kako se nada, ruski premijer Dmitrij Medvedev uskoro posetiti Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track