PUTIN: S Tomom sam vodio poverljive razgovore
Foto: Fonet AP

Nikolić srdačno dočekan u Kremlju

PUTIN: S Tomom sam vodio poverljive razgovore

Politika -
Ruski predsednik Nikoliću čvrsto obećao da će se založiti da se našoj zemlji vrati 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, koja se trenutno nalazi u Moskvi

BEOGRAD - Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je bio posebno srdačan dok je dočekivao srpskog predsednika Tomislava Nikolića, s kojim, kako je otkrio, vodi i razgovore u poverenju.

- Mnogo ste uradili na zaštiti i popularizaciji istočnohrišćanskih vrednosti. Znam to i lično. Više puta smo vodili poverljive zatvorene razgovore. Hoću lično da vam zahvalim - rekao je Putin Nikoliću na početku sastanka u Kremlju uputivši mu čestitke na „zasluženoj nagradi“ Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.ZahvalnostIako je poseta srpskog šefa države Moskvi jedna od retkih tokom koje nije bilo planirano potpisivanje međudržavnih sporazuma, dvojica predsednika su postigla značajan dogovor o kulturnom blagu Srbije i Rusije. Kako saznajemo, Putin je obećao Nikoliću da će se založiti da se Srbiji vrati 166. list Miroslavljevog jevanđelja, koji je bio istrgnut i koji se nalazi u Moskvi.

- Ne mogu da kažem da smo se potpuno dogovorili, ali smo blizu toga da se Srbiji vrati list koji nedostaje iz Miroslavljevog jevanđelja i koji je u muzeju u Sankt Peterburgu, a Srbija da vrati Rusiji ikonu Bogorodice Vladimirske iz 17. veka, koja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu. Svaka stvar da bude na svom mestu - najavio je Nikolić.

Važna poseta... Srpska delegacija razgovarala sa ruskim zvaničnicima
Važna poseta... Srpska delegacija razgovarala sa ruskim zvaničnicima

On je rekao i da je lično zahvalan svom domaćinu za sve što je uradio za Srbiju.- Ne možete da zamislite koliko se Srbija oseća zahvalno zbog dva vaša postupka koja se tiču budućnosti Srbije, ali i Republike Srpske. Znam koliko je teško u Savetu bezbednosti UN staviti veto i taj potez će ostati zapamćen u Srbiji. Ovo nosim na srcu i jedva sam čekao da vam sve to kažem i da zahvalim za podršku koju Srbija ima u pokušaju da stane na svoje noge i priključi se razvijenim zemljama - izjavio je Nikolić.Pohvale lideru RusijePredsednik Srbije je uputio pohvale Putinu i zbog razumevanja za ponašanje Srbije u međunarodnim odnosima, kao i za hrabrost koju Rusija pokazuje u borbi protiv Islamske države.- Nažalost, ovo nije 1999, inače (da jeste) mi ne bismo govorili o bombardovanju Srbije - rekao je Nikolić uz opasku da je to hteo da kaže i pred novinarima.Putin je ocenio da se odnosi dve zemlje razvijaju uspešno i da će o tome s Nikolićem još razgovarati. On smatra da Srbija i Rusija imaju istorijski dobre odnose, ali se nada da će se okrenuti sadašnjosti.

Kulturno blago... Miroslavljevo jevanđelje će biti kompletno
Kulturno blago... Miroslavljevo jevanđelje će biti kompletno

Nikolić obećaoOSTAJEMO NEUTRALNIPredsednik Srbije je potvrdio da je s Putinom razgovarao i o sporazumu Srbije s NATO i diplomatskom statusu za osoblje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.- Razgovarali smo o tome. Situacija uopšte nije alarmantna, niti je pozicija Srbije ili Rusije ugrožena. On razume šta je dogovoreno. Mislim da smo se u potpunosti složili da Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost. Moje mišljenje je da se ta neutralnost postiže tako što balansiramo i pravimo sporazume i s jednim i s drugim vojnim savezom, ali ne uključujući se ni u jedan i koristeći pogodnosti što su tehnički razvijeniji od nas - objasnio je Nikolić.

O nagradiRUSKA BRAĆAPredsednik Nikolić je pred Putinom naglasio da mu je nagrada koju je prethodnog dana primio „posebno draga jer nosi ime patrijarha Alekseja Drugog, koji je bio u Srbiji kad joj je bilo najteže“. On se u razgovoru s domaćinom setio i postupka ruskog cara, koji je „u rat ušao da bi odbranio srpsku braću“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track