Najnovije vesti

Ugradili nam kamere u olovke!

Kako su u Novom Sadu varali romske glasače

Ugradili nam kamere u olovke!

Politika
00:00h
Najpre su nam dali 1.000 dinara, a kako bi nas proverili, dali su nam i specijalnu olovku, koja je, navodno, snimila koga smo zaokružili

NOVI SAD - Kao u špijunskom filmu.- Najpre su nam dali 1.000 dinara, a kako bi proverili da li smo glasali za njihovu listu, dali su nam i specijalnu olovku, u kojoj je navodno bila kamera, koja je zabeležila koga smo zaokružili. Uslov je bio da olovku vratimo, a onda bi nam dali još 1.000 dinara - kaže za Kurir jedna građanka, koja je, kako kaže, od aktivista Romske demokratske stranke dobila 2.000 dinara kako bi glasala za njihove kandidate u gradskom parlamentu.

Naravno, u hemijskoj olovci nije bilo nikakve kamere, ali organizatori kupovine glasova očigledno su računali na psihološki momenat i neukost glasača. Ipak, stvar je pukla na biračkom mestu u Vidovdanskom naselju u Novom Sadu.

- Jedna gospođa koja je ispred biračkog mesta dobila hiljadarku i „specijalnu“ olovku, u momentu kad je trebalo da zaokruži listu, iz džepa je izvadila svoju pisaljku. Član biračkog odbora iz stranke koja je organizovala kupovinu glasova virio je iza paravana i napomenuo joj da listu mora da zaokruži njihovom olovkom. Tada je ta gospođa naglas, tako da su to svi mogli da čuju, rekla kako ne želi to da uradi jer je u toj olovci kamera - priča za Kurir jedan od očevidaca.

To je sve čuo član biračkog odbora iz druge stranke, te se razbesneo, polupao glasačke kutije i polomio „specijalnu“ olovku, čiji delovi su se rasuli po podu. Potom je došla policija, uzela izjave od prisutnih i sačinila zapisnik. O svemu je obaveštena i Gradska izborna komisija. Glasanje je bilo prekinuto na sat, a potom nastavljeno.

http://www.youtube.com/watch?v=0SUqR8DeqPY

Imaće tri odbornika

Podsetimo, kako je Kurir već pisao, na biračkom mestu na Gradskom groblju u Novom Sadu policija je uhapsila nekoliko osoba zbog sumnje da su glasačima davali po 2.000 dinara da glasaju za listu „Romska demokratska stranka - Tomislav Bokan“. Inače, ova lista je prešla cenzus i u gradskoj skupštini će imati tri odbornika.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja