Konačni rezultati izbora do sutra u 20 sati
Foto: Beta

Izbor 2012.

Konačni rezultati izbora do sutra u 20 sati

Politika -
Prvu sednicu novog saziva parlamenta treba da sazove predsednik starog saziva, a na njoj se potvrđuju mandati poslanika

BEOGRAD - Rok da Republička izborna komisija (RIK) proglasi konačne rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, od kada počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva republičkog parlamenta, ističe sutra u 20 sati.Rok da RIK utvrdi i u "Službenom glasniku" objavi rezultate izbora, kako piše u Rokovniku te komisije, ističe 10. maja u 20 časova, a Ustavom Srbije je predviđeno da prva sednica novog saziva parlamenta mora da bude održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

To znači da prva sednica novog saziva parlamenta treba da bude održana najkasnije 8. juna.Prvu sednicu novog saziva parlamenta treba da sazove predsednik starog saziva, a na njoj se potvrđuju mandati poslanika.Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, čime i formalno prestaje mandat starom sazivu.Mandati se, shodno Zakonu o izboru narodnih poslanika, dodeljuju po redosledu sa liste, počev od prvog na listi, a novina je i da će svaki treći poslanik u parlamentu biti žena.Novi poslanici u republičkom parlamentu biće poznati najkasnije do 20. maja, budući da RIK u roku od deset dana od proglašenja konačnih rezultata izbora mora da dodeli mandate kandidatima sa izbornih lista.

Kako piše u Rokovniku RIK-a, dodela mandata po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata, treba da bude obavljena u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.Ukoliko utvrdi nepravilnosti u sprovođenju izbora RIK može da poništi izbore, a ukoliko ih poništi na samo jednom mestu glasanje se ponavlja samo na tom mestu.Ponovni izbori se sprovode najkasnije 15 dana od dana poništenja izbora u Srbiji, odnosno sedam dana od dana poništenja na glasačkom mestu.Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca, inače će, kako propisuje Ustav, biti raspuštena i biće održani novi izbori, koji moraju biti okončani najkasnije za 60 dana.Kandidata za predsednika vlade predlaže predsednik Republike, a kandidat za predsednika vlade predlaže program i sastav vlade. Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika, a njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track