Vučić: Neka priča ko šta hoće, rejting Srbije je sve bolji
Foto: Printscreen

Vučić: Neka priča ko šta hoće, rejting Srbije je sve bolji

Politika -
LJIG - Premijer Aleksandar Vučić odbacio je danas pojedine kritike na račun vođenja ekonomske politike i poručio da svako može da priča šta želi, ali da pozitivne ocene MMF-a, Svetske banke, rejting agencija dovoljno govore, baš kao i činjenica da su izgrađeni putevi i da je Srbija još prošle godine ostvarila rast koji će se nastaviti i narednim godinama.

Odgovarajući na pitanje da li bi bilo fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti bez smanjivanja penzija i plata, za šta pojedini kritikuju premijera, on je rekao da svi koji ga optužuju mogu da pričaju šta hoće, ali niko ne može da negira to što MMF i Svetska banka o rezultatima govore pozitivno. "I sve rejting agencije - "Standard i Pur", "Fič", "Mudis", svi nam povećavaju kreditni izgled, niko ne smanjuje. I jesmo li izgradili više puteva - jesmo. Sad smo krenuli i da obnavljamo škole i bolnice po Srbiji", istakao je Vučić.

On se osvrnuo i na stalno pozivanje opozicije na nizak plasman Srbije na Blumbergovom indeksu bede podsećajući da je taj rang ipak mnogo bolji nego prethodnih godina. "Po tom indeksu je Srbija bedna, ali u njihovo vreme smo bili najbedniji. Indeks je zbir inflacije i stope nezaposlenosti, a nama je inflacija sada gotovo nepostojeća, a stopa nezaposlenosti je 18 odsto, što je visoko, ali je niža nego u njihovo vreme kada je bila 26 odsto. A i po tom indeksu smo danas ipak bolje rangirani nego ranije, ali oni neće to da kažu građanima", rekao je Vučić. On je zapitao zašto niko ne kaže građanima da je Srbija, po istoj toj metodologiji bogatija od Sspanije, što nije realno. "Da li je u Beogradu bolje nego građanima u Barseloni, i da li je u Ljigu bolje nego u Toledu", zapitao je Vučić objašnjavajući da takve podatke treba sagledavati u širem kontekstu. On je naveo da nema nameru da obećava ono što neće ispuniti, i podvukao da je i danas, prilikom obilaska Srednje škole !1.300 kaplara" rekao da za tri meseca neće biti završena i fiskulturna sala.

"Neću da lažem nikog, jer hoću da dođem za tri meseca da obiđem radove. Tako sam bio i u Ubu, Mionici, Kušiljevu, Svilajncu... Ljudi to vide i stvari idu polako", rekao je Vučić. On je podsetio da je 2014. godine država bila pred bankrotom, kao i da je bila suočena sa katastrofalnim poplavama, a danas je, ponovio je, povećan kreditini izgled zemlje, nema problema u budžetu... "U narednih pet godina čeka nas samo rast", poručio je Vučić i podsetio da je 2009. rast bio negativan, minus 3,6 odsto, da je u 2014. zbog poplava minus bio 1,8 odsto, a prošle godine je uprkos svemu bio pozitivan i na nivou od oko jedan odsto. "Mi smo 2015. ušli u plus iz kojeg nećemo da izađemo, a to smo postigli samo odgovornom politikom", podvukao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track