Najnovije vesti

Joksimović: Samo Zagreb nije dao saglasnost za poglavlje 23
Foto: Zorana Jevtić

Ministarka zadužena za evropske integracije

Joksimović: Samo Zagreb nije dao saglasnost za poglavlje 23

Politika
BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Hrvatska jedina država koja nije dala saglasnost, odnosno izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU.

"Ukoliko bi uskoro dali saglasnost i oni, onda bi sve procedure u vezi s pripremom za otvaranje poglavlja na radnim telima Evropske komisije mogle da budu završene na vreme, kako bi međuvladina konferencija za otvaranje poglavlja 23 i 24 bila održana do kraja holandskog predsedavanja, odnosno do kraja juna", rekla je Joksimovićeva.

"Što se tiče (hrvatskih) zahteva, mislim da ako postoji iskrena namera i dobra volja da se bilateralna pitanja rešavaju mimo metode opstrukcije pregovora bilateralnim pitanjima, to će biti dobar signal. Ako ne, dodatno ćemo opteretiti odnose, što mislim da nikome nije potrebno", rekla je ona.

"Videćemo kako će Hrvatska odlučiti, a mi pažljivo pratimo poruke koje stižu. Meni je kao nadležnom ministru važno da smo mi uradili sve što je trebalo za otvaranje poglavlja, što je prepoznato od svih drugih država članica", kazala je Joksimovićeva.Ona nije precizirala do kada je krajnji rok da Hrvatska da svoju saglasnost, a na pitanje mogu li ostale zemlje EU da utiču na Zagreb i hoće li se ona obratiti EU povodom ove situacije, ministarka je odgovorila da je Srbija u stalnom kontaktu sa svima iz EU, kao i sa članicama.

"Naravno, druge zemlje mogu do izvesne mere da utiču, ali stvar je svake pojedinacne države, u ovom slučaju Hrvatske, kakvu će poziciju da zauzmu. Nadam se da ce Hrvatska u duhu regionalne saradnje i iskrene podrške evropskim integracijama Srbije dati saglasnost na poglavlje 23. Ali, kako god, mi smo ozbiljan kandidat i radimo sve ovo pre svega u interesu naših gradana i reformi", istakla je Joksimovićeva.

(Tanjug/Danas)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...