RASPISANI POKRAJINSKI IZBORI: Vojvodina glasa 24. aprila
Foto: Beta

Skupština AP Vojvodine ima 120 poslanika

RASPISANI POKRAJINSKI IZBORI: Vojvodina glasa 24. aprila

Politika -
NOVI SAD - Predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor raspisao je danas pokrajinske izbore, koji će biti održani 24. aprila.

Pastor je potpisao Odluku o raspisivanju pokrajinskih izbora za 24. april, čime su se stekli uslovi da se ti izbori održe istovremeno sa republičkim i lokalnim izborima. Poslednji pokrajinski izbori održani su 6. maja 2012. godine.

Skupština AP Vojvodine ima 120 poslanika koji se biraju po proporcionalnom izbornom sistemu, na period od četiri godine.Prema Statutu, izbore za poslanike raspisuje predsednik Skupštine, 90 dana pre isteka mandata Skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Inače, predsednik Republike Tomislav Nikolić raspisao je parlamentarne izbore 4. marta, dok je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izbore za lokalne parlamente raspisala 7. marta, a izbori na svim nivoima biće održani 24. aprila.

Prvi put bez većinskog izbornog sistema u Vojvodini

Predstojeći pokrajinski izbori biće, posle skoro pune tri decenije, prvi izbori za Skupštinu AP Vojvodine na kojima se poslanici neće birati po većinskom ili komboinovanom sistemu, već isključivo po proporcionalnom izbornom sistemu, po kom se sprovode i republički i lokalni izbori. Početkom devedesetih godina u Vojvodini je na snazi bio isključivo većinski izborni sistem, po kome su u drugi krug išla tri najbolje plasirana kandidata iz prvog izbornog kruga, a 2004. godine uveden je kombinovani izborni izborni sistem koji je podrazumevao da se od ukupno 120 poslanika u Skupštini AP Vojvodine, 60 bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom sistemu. Taj kombinovani sistem je važio i na predhodnim pokrajinskim izborima, da bi u junu 2014. Skupština AP Vojvodine donela odluku da se ubuduće pokrajinski poslanici biraju isključivo po proporcionalnom sistemu. To istovremeno znači da će ovo biti prvi put od uvođenja modernog parlamentarizma u Srbiji da se na celoj njenoj teritoriji i na svim nivoima vlasti parlamentzarni izbori sprovode po istom, prporcionalnom sistemu.Skupština će moći da zaseda ukoliko bude inicijative

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je danas raspisao redovne pokrajinske izbore za 24. april, izjavio je da raspisivanje izbora ne znači suspenziju sadašnjeg saziva Skupštine i da će ona imati kapacitet da održava vanredne sednice "ukoliko za to bude inicijative". Na pitanje novinara da li će biti održana vanredna sednica o problemima sa uzurpacijom poljoprivrednog zemljišta i hapšenjima poljoprivrednika u opštini Sombor, Pastor je rekao da još ne zna da li će biti "inicijative i potrebe za zakazivanje sednice".

"Ne znam da li će biti inicijative i potrebe, ali je potpuno sigurno da je to moguće, što važi i za zasedanja svih skupštinskih odbora, što svakako i čine", rekao je Pastor. Vanrednu sednicu je tokom vikenda zatražila Liga socijaldemokrata Vojvodine, zbog dešavanja u Somboru i hapšenja šestorice poljoprivrednika. Pastor je kazao da je njegov jedini komentar na sporna dešavanja da "svako treba da radi svoj posao".

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Dakle, i organi koji su vezani za održavanje javnog reda i mira, Vlada Srbije i lokalne samouprave, a u okviru toga i Pokrajinska vlada, pokrajinski skupštinski odbori i Skupština. To se ne odnosi samo na ovo pitanje, već je ovo moj odgovor i generalno na način funkcionisanja sistema onako kako ja to zamišljam", rekao je Pastor. Pastor je dodao da će se novi saziv svakako morati vratiti i na temu izbornog sistema u pokrajini, sa iskustvima koje bude imao na ovim izborima. Prema njegovim rečima, gradjani Vojvodine ulaze u ove izbore s problemima koji su isti kod svih gradjana Srbije, a da je slično kada se radi i o političkim pitanjima vezanim za Vojvodinu.

"Ta pitanja su ista, ništa novo ne mogu da kažem i mogu samo da nabrojim ono što već godinama stoji kao otvoreno - zakon o nadležnostima Vojvodine, zakon o finansiranju, buduća ustavno pravna pozicija, a posebno zato što će krajem 2017. godine na red doći da se pozabavimo Ustavom Srbije", kazao je Pastor. Prema njegovom mišljenju, to će biti momenat kada će morati da se nadju dugoročnija rešenja za ta pitanja, koja će stabilizovati i Vojvodinu i političku scenu po tom putanju. Pokrajinski izbori raspisani su za 24. april, održaće se po proporcionalnom sistemu, bira se 120 poslanika, a sadašnju većinu u sazivu činili su poslanici Demokratske stanke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Pastorovog Saveza vojvodjanskih Mađara.

Mirović: Očekujem pobedu SNS, listu predvodi Gojković

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović izjavio je danas da očekuje da će Srpska napredna stranka pobediti i na izborima za Skupštinu AP Vojvodine navodeći da će prva na listi SNS-a za pokrajinske izbore biti članica Predsedništva te stranke Maja Gojković.

Mirović je komentarišući raspisivanje pokrajinskih izbora za 24. april, rekao da u Srpskoj naprednoj stranci očekuju da građani na izborima 24. aprila podrže one rezultate koje je ta stranka predvođena Aleksandrom Vučićem postigla od 2012. godine, a posebno od 2014. od kada je Vučić preuzeo rukovođenje vladom Republike Srbije.

"Vlada je ostvarila veoma konkretne rezultate u oblasti stabilizacije javnih finansija, u oblasti dovođenja investitora, pozicioniranja Srbije kao stabilne, moderne i uređene države i u oblasti borbe protiv korupcije i kriminala i na bazi tih rezltata mi gajimo optimizam i pred prestojeće pokrajinske izbore", rekao je Mirović.

On je naglasio da je želja SNS-a da se promene stvari u Vojvodini, da se izabere nova pokrajinska vlada i da, kako je rekao, "ujedinjeni i snažni promovišemo politiku saradnje svih lokalnih samouprava, pokrajinske vlade i administracije Republike Srbije".Mirović je istakao da veruje da će nakon pokrajinskih izbora moćiĐ'e8 u Vojvodini da se gradi politika koja je potpuno komplementarna politici Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track