ADEM ZILKIĆ: Evropi ne preti verski rat a Srbija ne treba da strahuje od terorizma
Foto: Marina Lopičić

Dobri odnosi sa islamskim svetom

ADEM ZILKIĆ: Evropi ne preti verski rat a Srbija ne treba da strahuje od terorizma

Politika -
Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je da Srbija nije mesto gde bi ekstremni i radikalni faktori bili prihvaćeni

BEOGRAD - Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je danas da Srbija nije mesto gde bi ekstremni i radikalni faktori bili prihvaćeni, te da ne treba da strahuje od terorizma. ''Muslimani u Srbiji su autohtoni na ovim prostorima. Kulturološka i jezička razlika nije u toj meri vidljiva kao u drugim zemljama Evrope'', rekao je Zilkić dodajući da iz tih razloga Srbija nije mesto gde bi ekstremni i radikalni faktori bili prihvaćeni.

Navodeći da je na ratištima u Iraku i Siriji vrlo mali broj naših državljana da bi svojim povratkom mogli izazvati poremećaje i nered, on je istakao da je Srbija u stoleću iza nas imala izvanredne odnose sa islamskim zemljama. ''Sve to, uveren sam, isključuje strah, ali ne bi trebalo i oprez'', rekao je Zilkić.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

On je naveo da borba protiv terorizma neće biti uspešna sve dok se dvostrukim aršinima mere zločini u Evropi i oni počinjeni u Nigeriji, Turskoj, Iraku... Kako kaže, takav pristup je vetar u leđa i podstrek teroristim da nastave sa akcijama. ''Evropa mora snažno, pođednako medijski i politički, da gleda na teroristička dela učinjena i van njenih granica. Svaka nevina žrtva je svetinja za sebe bez obzira na ime, rasu, mesto življenja, jezik, kulturu...'', rekao je Zilkić.

On smatra i da pojedine evropske države pokazuju aroganciju i demonstriraju silu, kao i da se najmoćnije zemlje mešaju u untrašnja uređenja islamskih režima i devastiraju ih, pod izgovorom uspostavljanja demokratije

''Muslimane Evrope sve to dovodi u poziciju straha i krivice, što je apsolutno neprihvatljivo'', rekao je Zilkić.

Prema njegovim rečima, bombardovanje, rušenje i devastiranje islamskih država, od ''arapskog proleća'' do Iraka i Sirije, greške su Evrope u odnosu prema muslimanima koje doprinose toj atmosferi. ''Nisam siguran da uz ovakav pristup Evropa može biti bezbedna i sigurna od ekstremizma'', rekao je Zilkić.

Foto: Beta
Foto: Beta

Na pitanje preti li Evropi verski rat, on je istakao da ne veruje da će biti klasičnog oružanog sukoba. Kako kaže, to je namenjeno onim destinacijama koje su daleko od Evrope i čija posledice neće imati imlikacije na nju. On je istakao i da odluka muftije Muamera Zukorlića da postane političar nimalo nije olakšala proces ujedinjenja u jedinstvenu Islamsku zajednicu.

''IZ u Srbiji sa Zukorlićem, bilo muftijom, bilo političarem, ostaje nepromenjena i iznutra i spolja''. To je privatna zajednica, koja je godinama razvijana na pogrešnim temeljima tako da je nemoguće jednim činom osloboditi je i promeniti'', zaključio je Zilkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track