MIODRAG LINTA: Skandalozna izjava Karamarka o proterivanju Srba u Oluji
Foto: Dragana Udovičić

Javno hvalio zločin

MIODRAG LINTA: Skandalozna izjava Karamarka o proterivanju Srba u Oluji

Politika -
Neverovatno je da Karamarko javno hvali proterivanje preko 220.000 Srba u zločinačkoj akciji Oluja i krajiške Srbe povezuje sa idejom Velike Srbije. Srbi su uzeli oružje u ruke 1991. godine da se brane od proustaškog režima Tudjmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba, kazao je Linta

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta optužio je danas zamenika predsednika Vlade Hrvatske Tomislava Karamarka da "javno hvali" proterivanje Srba u akciji "Oluja" 1995. godine.

Linta je u saopštenju ocenio kao "skandaloznu" izjavu Karamarka da je hrvatski narod pokazao šta misli o ideji Velike Srbije, akcijom "Oluja" 1995. godine.

"Neverovatno je da Karamarko javno hvali proterivanje preko 220.000 Srba u zločinačkoj akciji 'Oluja' i krajiške Srbe povezuje sa idejom Velike Srbije. Srbi su uzeli oružje u ruke 1991. godine da se brane od proustaškog režima Tudjmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba", kazao je Linta.

On je pozvao Karamarka da se odrekne "proustaške politike ratnog zločinca Franje Tudjmana", ukoliko želi dobre odnose sa Srbijom, kao i da kazni "ratne zločince poput Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Ante Gotovine, Mladena Markača i brojne druge koji su bili nalogodavci ili izvršioci zločna nad Srbima".

Vicepremijer Hrvatske i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je u petak da Hrvatska želi dobre odnose sa Srbijom, ali i da je haška presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju sramotna. "Kakva velika Srbija? To se ne tiče samo njih i njihovih želja ili onih koji tako tamo misle, to je stvar hrvatskog naroda koji je rekao šta misli o velikoj Srbiji i pokazao to i 5. avgusta (1995)", rekao je Karamarko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track