ROK ISTIČE 8. APRILA: RIK dosad proglasio 13 lista
Foto: Stefan Jokić

Ostalo još malo za predaju izbornih lista

ROK ISTIČE 8. APRILA: RIK dosad proglasio 13 lista

Politika -

BEOGRAD - Rok za predaju izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji, za parlamentarne izbore u Srbiji, ističe 8. aprila.

Povlačenje izbornih lista moguće najkasnije do 12. aprila u ponoć, a RIK ima obavezu da najkasnije 13. aprila u ponoć utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu u "Službenom glasniku".

RIK je do sada proglasila 13 izbornih lista za predstojeće vanredne parlamentarne izbore. Prva na glasačkom listiću biće lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", a druga "Za pravedniju Srbiju - Demokratska stranka (Nova, DSHV, Z ZS)", dok će treća biti "Ivica Dačića - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma". Slediće "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", a zatim i "Dveri-Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković Ivić-Boško Obradović", pa lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Pod rednim brojem sedam biće lista "Boris Tadić-Čedomir Jovanović-Savez za bolju Srbiju-LDP-LSV-SDS", a zatim će ići "Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka", "SDA Sandžaka-dr Sulejman Ugljanin" i lista "Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Djurđević". Na glasačkom listiću zatim slede liste Grupa građana za preporod Srbije – prof. dr Slobodan Komazec, "Republikanska stranka - Republikanus part - Nikola Sandulović", "Srpsko-ruski pokret - Slobodan Dimitrijević" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić".

U međuvremenu, RIK-u je predata i lista "Dosta je bilo - Saša Radulović". Izborne liste se proglašavaju u roku od 24 sata od prijema, ako ispunjavaju uslove, a do sada je odbijena jedna lista - "Složno za Srbiju-Narodni savez-Glišić Parović".

Građani Srbije će na predstojećim izborima glasati na 8.378 biračkih mesta. Na teritoriji Srbije biće otvoreno 8.311 biračkih mesta, u zatvorima 29, dok će u inostranstvu biti otvoreno 38 biračkih mesta. Rok za zaključenje biračkog spiska i određivanju ukupnog broja birača ističe 8. aprila, a objavljivanje u "Službenom glasniku" predviđeno je odmah po dobijanju rešenja o zaključenju biračkog spiska. Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu je 9. marta saopšteno da je na taj dan u Jeidnstveni birački spisak (JBS) upisano 6.734.802 birača i da će ukupan broj birača sa pravom glasa objaviti RIK i to 72 sata pre održavanja izbora. Predizborna tišina tokom koje je zabranjena izborna propaganda, počeće 21. aprila u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta 24. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track