Linta: Hrvatska nema pravo da postavlja uslove Srbiji
Foto: Aleksandar Jovanović

Otvaranje poglavlja 23 o ljudskim pravima

Linta: Hrvatska nema pravo da postavlja uslove Srbiji

Politika -

BEOGRAD - Hrvatska nema nikakvo pravo da Srbiji postavlja bilo kakve uslove za otvaranje Poglavlja 23 "Ljudska prava i pravosuđe", rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, navodeći da Hrvatska nije učinila gotovo ništa u rešavanju problema proteranih Srba.

On je, kako se navodi u saopštenju, ocenio je kao "vrhunski bezobrazluk" izjavu potpredsednika hrvatske Vlade Tomislava Karamarka da Srbija mora usvojiti sve one standarde koje je usvojila Hrvatska pre pristupanja Evropskoj uniji.

"Posebno je bezobrazna izjava Karamarka da Hrvatska želi pomoći Srbiji da postane kvalitetan član Evropske unije, ali da Srbija mora da ispuni zahtjeve zvaničnog Zagreba", dodaje Linta.

On u saopštenju podseća Karamarka da dobro zna da Hrvatska nije zaslužila da bude član EU jer proteranim Srbima nije vratila oteta imovinska, stečena i brojna druga prava, nije obezbedila naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu i nije uspostavila iste standarde u suđenjima za ratne zločine.

Linta ukazuje da, pored toga, Hrvatska ne ispunjava obaveze koje je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa Evropskom unijom krajem 2011. godine, a koje se odnose na poštovanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine vezano za ravnopravnu upotrebu ćirilice u javnom životu i proporcionalno zapošljavanje Srba u pravosuđu, policiji, državnoj upravi, javnim preduzećima i drugim javnim službama.

Takođe, Hrvatska ne ispunjava obavezu koja se odnosi na kažnjavanje nalogodavaca i počinioca brojnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima i to je jedan od razloga zbog čega Srbija ne treba da ukida nadležnost za ratne zločine koja se odnosi na područje bivše Jugoslavije, ističe se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track