SLOGANI POD LUPOM KOMIČARA: Sanda i Boško su kao hipici!
Foto: Aleksandar Jovanović

Analitičari ocenjuju

SLOGANI POD LUPOM KOMIČARA: Sanda i Boško su kao hipici!

Politika -

Glavna izborna poruka koalicije DSS-Dveri „Sreća“ najupečatljivija, ali i prilično besmislena, mada se ni druge političke stranke nisu baš proslavile, ocenjuju marketinški stručnjaci za Kurir

IGOR BRAKUS RADIJSKI VODITELJ

SNS - UJEDINJENI MOŽEMO SVE A i ne morate ništa kad ste već pobedili... Ja bih stavio Vučić-Bule-Miki, po uzoru na kolege iz jednog od mnoštva opozicionih blokova.DS - ŽIVETI NORMALNO, ŽIVETI SAD Da su mene zvali, prodao bih im „Živeti nenormalno, umreti nikad“. Prošli bi cenzus sigurno, ovako, biće na mišiće... Premda i „Na mišiće“ dobro zvuči za nekada najveću opozicionu i pozicionu snagu u zemlji.DSS+DVERI - SREĆAKo su ovi? Neki hipici?SRS - SRBIJU U SIGURNE RUKEImam teoriju da bi varijanta slogana „Svbiju u siguvne vuke“ privukla daleko veći broj neopredeljenih da se odluči za ovu političku opciju.LEVICA SRBIJE- IDEMOMislim da bi uz dodatak „u PM“ ovaj slogan dobio na ozbiljnosti i čoveku koji menja ime zbog politike doneo koji promil više od onog jednog procenta, koji neće ni dobiti.LDP+SDS+LSV - MORA DRUGAČIJEDaleko slabija varijanta ingenioznog blokbaster hit slogana „Čeda-Boris-Čanak“, kojim je započela nova era u političkom marketingu kod nas.SPS+JS - SAMO HRABROGde, bre, meni, notornoj kukavici, ovaj slogan da prodate?

CVIJETIN MILIVOJEVIĆ MARKETINŠKI STRUČNJAK

SNS - UJEDINJENI MOŽEMO SVE Bledunjav i ništa ne znači. Poruka je „ko nije sa nama, taj je protiv Srbije“. Priziva jednopartizam. Bolji im je naziv liste „Srbija pobeđuje“.DS - ŽIVETI NORMALNO, ŽIVETI SADVeć viđeno. Želeli su da DS ne bude u epicentru, ali ovo zvuči dogmatski i priliči kampanji za levičare.DSS+DVERI - SREĆANeobičan za ovakve stranke, baš kao i prošli slogan „Različak“, koji im nije doneo ništa. Za DSS i Dveri su primereniji direktni slogani, poput „Neću u NATO“ i slični.SRS - SRBIJU U SIGURNE RUKEKad imate manjak ideja, onda izađete sa ovakvim sloganom koji sugeriše povratak Šešelja.LEVICA SRBIJE - IDEMONe znači ništa, ne zvuči čak ni revolucionarno. Suviše prazno i bledo za nekoga ko želi da menja svet.LDP+SDS+LSV - MORA DRUGAČIJEManjak ideje. Bolje poruke su one koje je ova koalicija izbacila s nadimcima lidera. Postoje i bilbordi na kojima piše samo „Čeda Boris Čanak“. Dobro je što se Čeda vratio nadimku jer je s njim dobro prolazio.SPS+JS - SAMO HRABROIma logike samo u otvorenijoj i direktnijoj kampanji koja bi bila usmerena na njihove dojučerašnje koalicione partnere. Ipak, SPS nema herca da to uradi.

MILAN NIKOLIĆ POLITIČKI ANALITIČAR

SNS - UJEDINJENI MOŽEMO SVEDosta neodređeno, niti je maštovito, niti duhovito, ali deluje optimistički.DS - ŽIVETI NORMALNO, ŽIVETI SADJoš bleđe i neodređenije nego SNS. Nedovoljno konkretno jer zapravo ne znamo šta DS obećava. Sumnjam da može da ima efekat mobilizacije.DSS+DVERI - SREĆAPotpuno nejasna poruka s pozitivnim nabojem. Dajte mi čoveka koji može da poistoveti DSS sa srećom. Za to je potrebna baš bujna mašta.SRS - SRBIJU U SIGURNE RUKEE ovaj slogan ima elemenata humora. Poruka je čisto preterivanje i zapravo velika laž. Ako je Šešelj čovek koji je dosta bolestan, onda je Srbija u njegovim rukama sve samo nije sigurna.LEVICA SRBIJE - IDEMOPotpuno nemušta poruka. Gde idemo? Na pivo? U šetnju? Na onaj svet? Nekako deluje amaterski.LDP+SDS+LSV - MORA DRUGAČIJEIma donekle jasnoće i direktnosti u ovom sloganu, ali ova koalicija nam ne govori u kojem pravcu nas vode. Ovako je samo kritika.SPS+JS - SAMO HRABROZvuči mi kao poruka koja treba da ohrabri Ivicu Dačića i nekoliko njegovih saradnika, ali nama građanima ništa ne govori, ni kuda ni šta nas tamo čeka.

ZORAN STOJILJKOVIĆ PROFESOR FPN

SNS - UJEDINJENI MOŽEMO SVE Poruka državne partije koja kaže da smo svi koji smo normalni za SNS. SNS kao zamenica za Srbiju.DS - ŽIVETI NORMALNO, ŽIVETI SADOvo je samo varijacija na njihove ranije slogane. Ovde je poenta na normalnom, jer je iz njihove perspektive ovo sada i ovo ovde nenormalno.DSS+Dveri - SrećaJoš jednom imaju egzotičan slogan koji izaziva šok. Jer ko još u Srbiji misli na sreću? Simpatično, ali ipak nedovoljno fokusirano.SRS - SRBIJU U SIGURNE RUKEPoruka koja atakuje na patriotizam, ali ne mobiliše naročito. Ko veruje radikalima, veruje im i bez ovoga, ali teško da ovim sloganom diraju u nove birače.LEVICA SRBIJE - IDEMOJednostavno, marširajuće, ali bez pravca. Prkos je u osnovi poruke, a kuda ćemo iz tog inata, ne znamo iz ovog povika.LDP+SDS+LSV - MORA DRUGAČIJEDobar slogan, ali se nikako ne slaže s ličnostima koje stoje iza njega. Čeda, Čanak i Tadić imaju priličan staž u vlasti i nekako im ne priliči ovaj slogan.SPS+JS - SAMO HRABROUopštena poruka koja je očigledno namenjena njihovoj socijalnoj bazi. Jeste mobilizirajuća, ali i ovde nedostaje odrednica kuda nas to SPS vodi. Socijalisti izbegavaju to, jer su mirođija u svakoj čorbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track