U SUSRET IZBORIMA: Danas se zaključuje birački spisak i utvrđuje broj birača
Foto: Beta

15 dana pre izlaska na birališta

U SUSRET IZBORIMA: Danas se zaključuje birački spisak i utvrđuje broj birača

Politika -

Danas ističe rok za zaključenje biračkog spiska, ali i rok da se utvrdi koliko je ukupno birača u Srbiji za predstojeće parlamentarne izbore.

Prema Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku, ministarstvo nadležno za poslove uprave rešenjem zaključuje birački spisak 15 dana pre dana izbora i u rešenju utvrđuje ukupan broj birača u Republici Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu.

Rešenje o zaključenju biračkog spiska dostavlja se Republickoj izbornoj komisiji (RIK) najkasnije u roku od 24 časa od njegovog donošenja. Kako piše u Rokovniku za vršenje izbornih radnji, to rešenje najkasnije do 9. aprila treba da bude dostavljeno RIK-u, da bi odmah po dobijanju ono bilo objavljeno u "Službenom glasniku".

Procedura dalje predviđa da se do 21. aprila obavi prijem u RIK-u rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave o upisu u birački spisak ili promenama u biračkom spisku po zaključenju biračkog spiska, a da odmah po njihovom upisu u birački spisak sledi utvrđivanje i objavljivanje u "Službenom glasniku" konačnog broja birača u Srbiji.

Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu je 9. marta saopšteno da je na taj dan u Jeidnstveni birački spisak (JBS) upisano 6.734.802 birača i da će ukupan broj birača sa pravom glasa objaviti RIK i to 72 sata pre održavanja izbora.

Građani mogu na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da provere da li su upisani u JBS. Ukoliko građanin nije upisan u birački spisak, a stekao je punoletsvo posle zaključenja JBS, odnosno 15 dana pre dana održavanja izbora, opštinske i gradske uprave su u obavezi da od trenutka kada se izbori raspišu sva lica koja pune 18 godina sa danom održavanja izbora, upišu u birački spisak.

Ako građanin koji je postao punoletan utvrdi da opštinska ili gradska uprava to nije uradila, treba da se sa ličnom kartom ili izvodom iz matične knjige rođenih obrati opštinskoj upravi po mestu prebivališta i zatraži da bude upisan u JBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track