VUČIĆ: Zbog haških presuda smo se ponovo vratili u 90-te
Foto: Zorana Jevtić

Uzburkane strasti na Balkanu

VUČIĆ: Zbog haških presuda smo se ponovo vratili u 90-te

Politika -

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić putuje sutra u Mostar, gde će se sastati sa liderom bosanskih muslimana Bakirom Izetbegovićem u okviru napora da smanji nedavne tenzije, a najavio je da će u narednim nedeljama sličnu posetu imati i u Hrvatskoj, piše danas portal Politiko.

"Stabilnost regiona je ono o čemu treba da se brinemo i moramo bolje i više međusobno da se razumemo", rekao je Vučić za ovaj portal.

Prema njegovim rečima, nedavne haške presude podstakle su napetu atmosferu kakva nije bila godinama.

"Moja najveća briga je situacija u Bosni i Hercegovini", rekao je premijer Srbije i dodao da narastajući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja pretnju stabilnosti u BiH i regionu.

"Ko zna koja bi varnica mogla da zapali Bosnu", rekao je on.

Kako navodi portal, ove Vučićeve izjave dolaze dve nedelje pre izbora u Srbiji i neki će ih doživeti kao njegovu nameru da sebe prikaže kao jedini glas razuma u tom podeljenom regionu. Politička kalkulacija ili ne, istina je, navodi Politiko, da su emocije ponovo uzburkane na Balkanu, a region suočava Evropu sa još jednom potencijalnom krizom, koja joj je suvišna, konstatuje portal.

Nedavne presude pred Haškim sudom, jedna osuđujuća, za Radovana Karadžića, a druga oslobađajuća, za srpskog ultranacionalistu Vojislava Šešelja, podstakle su strasti na svim stranama. Bosanski muslimani i Hrvati se žale da je 40-godišnja zatvorska kazna za Karadžića suviše blaga, a zbog Šešeljevog oslobađanja su besni. Mnogi srpski nacionalisti, u međuvremenu, smatraju da je oslobađanje Šešelja dokaz da su Srbi nezasluženo meta međunarodne zajednice, piše portal. Sudske presude došle su usred ponovnog oživljavanja nacionalizma na Balkanu, uključujući i nedavni povratak na vlast HDZ u Zagrebu.

Neki od vodećih članova stranke su sugerisali da će blokirati put Srbije ka EU ukoliko Srbija ne zauzme oštriji stav kada je reč o suđenjima za ratne zločine. Vučić je upozorio da su provokacije koje su usledile posle presuda na svim stranama, uključujući i to što su Šešeljeve pristalice slavile u Srebrenici, stvorile bure baruta.

"Od sredine marta s vremena na vreme izgledalo je kao da smo se vratili u 90-te godine", kaže Vučić za Politiko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track