Orban:  Mađari imaju jednu staru želju - da Srbija što pre uđe u EU
Foto: Printscreen Twitter

Premijer Mađarske Viktor Orban

Orban: Mađari imaju jednu staru želju - da Srbija što pre uđe u EU

Politika -

SUBOTICA - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je Srbija danas uspeššna zemlja i dobar sused Mađarske, zahvaljujući uspeššnoj i dobroj ekonomskoj politici aktuelne vlade.

"Srbiji pre nekoliko godina niko ni paru ne bi dao, jer je država bila oborena na zemlju, ali je uspela da se uzdigne i priključi susednim zemljama, zahvaljujući dobrom rukovodstvu, uspešnoj i hrabroj politici", izjavio je Orban posle obilaska novog pogona mađarske kompanije "Masterplast" u Subotici sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je čestitao Vučiću što je Srbiju učinio uspešnom zemljom i dobrim susedom Mađarske. Orban je rekao da to što su odnosi Mađarske i Srbije dobri nije došlo samo od sebe, već da je u to trebalo uložiti mnogo rada i truda od strane Mađara koji žive u Vojvodini, ali i opredeljenost Vlade Srbije. "Ako ne budemo uspeli održati dobru saradnju, ako vlade u Mađarskoj i Srbiji ne budu smatrale važnim tu saradnju, onda ni ekonomski ni privredni rezultati neće moći da opstanu", rekao je Orban. Orban je rekao da je ubeđen da Mađari i Srbi zajedno imaju zajednički interes da se politika saradnje dve zemlje nastavi, a tome, rekao je, doprinosi i investicija u Subotici, u koju je uložila i vlada Srbije i mađarska vlada.

On je pozvao Mađare koji žive u Srbiji da izađu na izbore i da učestvuju u donošenju odluka, navodeći da ja važno da imaju jake zastupnike njihovih interesa u Beogradu i u parlamentu. Orban je rekao da Mađari "imaju jednu staru želju" da Srbija što pre postane članica EU, jer je to, naveo je, u interesu svih građana Srbije, Mađara koji žive u Srbiji, ali bi bilo dobro i za Mađarsku i za EU. "Mi verujemo u uspešnu Srbiju, koja je cenjena u EU", istakao je Orban. Premijer Mađarske je napomenuo da EU nije samo saradnja država, već i saradnja rgiona, te da je u tom smislu Vojvodina deo koji se otvarak ka eu, da je region koji ne razdvaja, već sve više spaja Srbiju i Mađarsku i Srbiju i EU. "Zato radimo sa premijerom Srbije na realizaciji projekata, otvaranju graničnih prelaza, modernizaciji pruga, kako bi Srbiju uključili u privredni krvotok EU", napomenuo je Orban. Kaže da u EU važi pravilo da svako sebi prvo treba da pomogne, a da tek posle računa na pomoć suseda i da su u tom smislu svi dobronamerni posmatrači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track