DUŠAN KOZAREV: Srbi na Kosovu glasaće pod garancijom OEBS-a kao i 2014. godine
Foto: Dado Đilas

Obezbeđuju regularnost procesa

DUŠAN KOZAREV: Srbi na Kosovu glasaće pod garancijom OEBS-a kao i 2014. godine

Politika -

OEBS će, kao i 2014. godine, biti garant neometanog glasanja i regularnosti izbornog procesa, i Vlada Srbije poziva naše građane na Kosovu i Metohiji da u što većem broju izađu na birališta

BEOGRAD - Predstojeći parlamentarni izbori će na Kosovu i Metohiji biti održani u skladu sa odlukom Republičke izborne komisije, potpuno isto kao i 2014. godine, izjavio je danas Tanjugu zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev. OEBS će, kao i 2014. godine, biti garant neometanog glasanja i regularnosti izbornog procesa, i Vlada Srbije poziva naše građane na Kosovu i Metohiji da u što većem broju izađu na birališta, objasnio je Kozarev.

Prema njegovim rečima, održavanje parlamentarnih izbora Republike Srbije na Kosovu i Metohiji dogovoreno je prilikom poslednjeg susreta u Briselu na premijerskom nivou, a tom dogovoru "kumovala" je Evropska unija kao posrednik u dijalogu. "Pravo na izbor političkih predstavnika je osnovno građansko pravo, a budući da Srbi na Kosovu i Metohiji sasvim opravdano Republiku Srbiju doživljavaju kao svoju državu, niko to pravo ne može da im uskrati. Garant prava Srba da glasaju na izborima svoje države jesu Evropska unija i OEBS, i sa te strane očekujemo punu podršku za neometano organizovanje izbornog procesa na Kosovu i Metohiji", istakao je Kozarev.

On je podsetio da smo proteklih bili svedoci organizovane kampanje zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, sa ciljem da se naši građani obeshrabre da izađu na izbore ili da se utiče na njihovu izbornu volju. Kozarev je izrazio uverenje da će ih takva kampanja samo dodatno motivisati da izađu na birališta. Ranije danas, savetnik kosovskog premijera i zamenik ministra za lokalnu samoupravu Bajram Gecaj izjavio je da će kosovski Srbi moći da glasaju na parlamentarnim izborima 24. aprila, na isti način kao 2014. godine. "Srbi na Kosovu imaju takođe srpsko državljanstvo, tako da im treba omogućiti da glasaju. To, međutim, neće biti glasanje na klasičan način, već u centrima za prikupljanje glasova koje organizuje OEBS", rekao je on za albansku televiziju "Top čenel".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track