DEVENPORT O POGLAVLJIMA: EK dala preporuku, a odluka je na članicama
Foto: Tanjug Tanja Valič

Ručak Američke privredne komore u Srbiji

DEVENPORT O POGLAVLJIMA: EK dala preporuku, a odluka je na članicama

Politika -

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ukazao je danas da je Evropska komisija (EK) dala preporuku za otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom i da je na zemljama članice da donesu odluku.

Deveport je, na pitanje novinara da li je Brisel odbacio hrvatske argumente za blokiranje otvaranje poglavlja sa Srbijom, istakao da je preporka EK predmet diskusije zemalja članice i da se radi o istoj priči za sva poglavlja.

"EK je dala svoju preporuku za otvaranje poglavlja. Sada je na zemljama članice da donesu odluku koji će biti sledeći koraci“, podvukao je Devenport. On je ponovio da je na zemljama članice uvek da donesu ovakve odluke i da se to tiče svih poglavlja, a ne samo aktuelnih.

Uloga EK je, prema njegovim rečima, da da svoju preporuku kada ocenjuje da je zemlja kandidat spremna za otvaranje poglavlja. "Sada moramo da sačekamo na odluke zemalja članice", poručio je Devenport.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević dodala da što se otvaranja poglavlja 23 i 24 tiče, u Srbiji nemaju informacije o odbacivanju argumenata Hrvatske. Ona je kazala da može samo preneti da su razgovori u Odboru za stabilizaciju i pridruzivanje bili odlični. "Što se tiče otvaranja poglavlja 23 i 24, tu informaciju nemamo, niti je to srpski deo priče. To je deo razgovora između institucija EU i država članice", poručila je ona.

"Nastaviti reforme i posle izbora"

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da je važno da buduća vlada Srbije potvrdi opredeljenje za nastavak ekonomskih i političkih reformi.

"Vrlo je važno da nova vlada koja će stupiti na dužnost na leto potvrdi opredeljenje za nastavak reformi, bilo da su na ekonomskom ili političkom planu", rekao je Devenport na poslovnom ručku Američke privredne komore u Srbiji. Osvrnuvši se na izazove u EU i zamor od proširenja, on je rekao da postoji snažna podrška 28 zemalja članica toj politici, ali da se osim zvaničnog stava vlade mora uzeti u obzir i raspoloženje gradjana sa kojima treba razgovarati.

Devenport i šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević istakli su značaj reformi koje se sprovode na putu ka EU za stvaranje povoljne poslovne klime, i u tom kontekstu posebno pomenuli reforme u domenu vladavine prava i državne uprave Miščević je ocenila da su poglavlja 23 i 24 kičma reformskog procesa i osnova za privatnu i poslovnu sigurnost. Miščević i Devenport su ocenili da su administrativni kapaciteti Srbije za pregovore dobri, ali je Miščević napomenula ;da će morati da se osnaže za naredne faze pristupanja.

"U ovom trenutku možemo biti zadovoljni administrativnim kapacitetima za pregovore, ali oni neće biti dovoljni već sutra, za naredne korake", rekla je ona i dodala da zabrana zapošljavanja u javnom sektoru "predstavlja ograničenje". Miščević i Devenport su istakli da poslovna zajednica sa svojim iskustvom i znanjem ima značajnu ulogu u pregovorima sa EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track