IVO VISKOVIĆ: Hrvatska ne može da računa na automatsku podršku EU
Foto: Fonet

Pozitivan stav Brisela prema otvaranju poglavlja

IVO VISKOVIĆ: Hrvatska ne može da računa na automatsku podršku EU

Politika -

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković samtra da je u ovom trenutku presudno to da se spor između Srbije i Hrvatske vraća na bilateralni nivo

BEOGRAD - Odluka Brisela da odbaci hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom pokazatelj je principijelnosti Evropske unije i poruka da ona nema usađen stav protiv Srbije, niti, s druge strane, da Hrvatska može da računa na automatsku podršku EU, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković.

Visković je u izjavi Tanjugu rekao da je u ovom trenutku presudno to da se sport između Srbije i Hrvatske vraća na bilateralni nivo.

"To i jesu bilateralna pitanja i ona ne bi trebalo da utiču na proces integracija bilo koje zemlje, pa ni Srbije. U tom slučaju mislim da je pokazano da EU ima neku principijelnost i da zaista nema nikakav stav protiv Srbije koji je a priori usađen niti da može da nas bilo ko, na bilo koji način a priori uslovljava nečim što nije prihvatljivo i u skladu sa međunarodnim standardima", ocenio je Visković.

On je dodao da na osnovu medijskih napisa može da se vidi da je Evropska komisija odbacila deo primedbi Hrvatske, odnosno onaj deo koji se odnosi na jurisdikciju za suđenje ratnim zločincima.

"Koliko se može primetiti nije izričito odbacila i ostale navode. U tom slučaju Hrvatska će verovatno insistirati na nekima od njih, ako ne u ovom trenutku, da se zaustavi otvaranje, onda u svakom slučaju da uđe u sadržaj pregovora sa Srbijiom i da se ne može zaključiti 23. poglavlje dok se to ne ispuni", rekao je Visković.

Profesor je podsetio da nema odluke o otvaranju poglavlja dok se sve države članice EU ne saglase i da, u skladu s tim, Hrvatska može svojim "otezanjem" da produži, odnosno onemogući usvajanje te odluke.

Dodajući da se nada da se to ipak neće dogoditi, Visković je objasnio da Evropska unija ne poseduje mehanizam kojim bi mogla da natera zemlju članicu da postupi na način na koji bi Brisel to želeo.

"Jedini mehanizam koji EU poznaje jesu konsultacije sa predstavnicima dotične zemlje i ubeđivanje. Nema načina da se neko ultimativno natera da učini nešto što ne želi. Ali, mislim da su hrvatske diplomate i državnici dovoljno inteligentni da shvate da bi u tom slučaju navukli na sebe gnev većine, i to opravdani, i da se neće u to upustiti", rekao je Visković.

Teranje inata Srbiji, prema njegovim rečima, u ovom trenutku Hrvatskoj ne bi ništa značilo.

"To Hrvatskoj ništa posebno ne koristi, dok nama donekle šteti i u takvoj situaciji racionalni političari biraju drugi metod, a ne onaj koji im ne donosi korist, već im, naprotiv, može samo smanjiti ugled i napraviti probleme", zaključio je Visković.

Evropska komisija odbacila je hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom kojim je Hrvatska praktično blokirala Srbiju u pregovaračkom procesu i otvaranju poglavlja 23, javili su hrvatski mediji pozivajući se na interni dokument te komisije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja