MIŠČEVIĆ: Otvaranje poglavlja 23 i 24 realno u junu
Foto: Fonet

Evrointegracije Srbije

MIŠČEVIĆ: Otvaranje poglavlja 23 i 24 realno u junu

Politika -

Šefica Pregovaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanja Miščević rekla je danas da veruje da je otvaranje Poglavlja 23 i 24 realno da se desi u junu iako se još uvek čeka zvanično mišljenje Hrvatske.

"Mi smo uradili veliki i dobar posao što je potvrdilo i 27 država članica na preporuku Evropske komisije. Ccekamo još zvanično mišljenje Hrvatske o akcionom planu 23 i 24, mada neformalno znamo šta su uslovi", rekla je Miščević.

Na pitanje da li Evropska komisija može da reaguje na neki način, Miščević je ukazala da otvaranje poglavlja više nije pitanje između Srbije i EK, već je za razgovor između država čalnica.

"Čekamo još samo jednu državu da kaže - to jeste dovoljno za otvaranje poglavlja", navela je Miščević i napomenula da ne možemo da govorimo o nekoj blokadi jer i dalje čekamo zvanično izjašnjenje Hrvatske.

Upitana da li bi eventualno Savet ministara EU mogao da izvrši neki pritisak, ona je kazala da se razgovori o tim pitanjima vode na svim nivoima - i na tehničkim i na političkim.

Miščević je na pitanje da li neko može da nas blokira tokom pregovora kazala da svaka država članica u svakom trenutku vodi računa o svojim sopstvenim interesima, posebno kada se nova država "približava klubu". Šefica Pregovaračkog tima je istakla da je EK dala svoju ocenu za akcioni plan Srbije odnosno da je naša država u potpunosti odgovorila onome što je od nje traženo. Upitana da li bi moglo da dođe do razdvajanja otvaranja pregovaračkih poglavlja u smislu da se prvo otvori poglavlje 24, Miščević je istakla da razdvajanje poglavlja uopšte nije na dnevnom redu i ponovila da veruje da će poglavlja biti otvorena u junu.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović smatra da će Hrvatska dati svoj pristanak za otvaranje poglalvlja kada splasne politička dimenzija i sve se svede na nivo struke.

"Evropska komisiaj je dala svoju ocenu, ali kada se politička pitanja slegnu i sve se svede na nivo struke, neće više biti otvorenih pitanja", rekao je Backović, koji je zajedno sa Miščević učestvovao na Partnerskom forumu upravo povodom otvaranja poglavlja 23 i 24.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track